in

Pierduți în Pacific

Andi Rădiu

Românii din Marea Britanie se simt ai nimănui. E de ajuns să stai de vorbă cu ei, să citești postările pe rețelele de socializare sau articolele din presa de oriunde. Un magazin românesc din Anglia a fost atacat și i s-a dat foc, totul anunţat dealtfel, era în aerul plin de fum de Brexit. Alte incidente au fost înregistrate şi în alte zone ale Angliei. Cu toate astea, autoritățile românești nu reacționează.

Ambasadorul din UK e ocupat cu fumatul în spațiile publice, parlamentarii diasporei nu mai există pe nicăieri. A venit căldura, se simte mirosul vacanței, chiar nu au chef să mai dea vreo declarație. Noul ministru al diasporei încă nu știe bine adresa sediului departamentului românilor de pretutindeni, e în faza de dezmorțire…

Ce ne rămâne? Ne amintim de chinuitul Consiliu al românilor de pretutindeni, format din 35 de persoane. Cel fără de statut, regulament de funcționare sau vreo hârtie semnată, care să ne atragă atenția că există. Dar care are în componența sa doar români din diaspora, dintre cei care ”au mâncat din pâinea neagră a străinătății”. Au mâncat, dar au uitat. Nici măcar nu-și dau seama de gravitatea situației în care se află azi românii din UK, dar mâine pot fi cei din Italia, Spania sau … din Pacific? E o posibilitate. Veţi vedea de ce.

Cum spuneam, Consilierii Diasporei au alte griji…

Un email trimis de președintele Consiliului, pastorul Marius Livanu, către toți membrii, ne arată ce îi interesează pe cei 35 de noi burghezi ai diasporei:

– Acordarea unui sediu pentru întrunirile Biroului Executiv și ale Consiliului.
– Punerea la dispoziție a bazelor de date din cadrul ambasadelor României privitoare la asociațiile românești din afara granițelor țării în vederea unei comunicări eficiente.
– Acordarea unui spațiu virtual securizat pentru site-ul oficial al Congresului și emailurile necesare.
– Angajarea cu contract de muncă a secretarului Consiliului.
– Asigurarea unui buget anual pentru cheltuielile de deplasare, cazare și logistică necesare întrunirilor Biroului Executiv și Consiliului.
– Emiterea unor documente oficiale care să ateste calitatea membrilor Consiliului și ai Biroului Executiv (legitimații).
– Oferirea posibilității de a însoți delegații oficiale ale instituțiilor statului român cu ocazia vizitelor în afara granițelor țării la întâlnirile cu asociațiile românești.

Punctul culminant al comunicării este faptul că președintele Livanu va pleca să propovăduiască și prin insulele Pacificului cauza Consiliului, acolo unde, nu-i așa, există asociații românești care fac ouă vopsite, se îmbracă în ia românească și organizează festivalul sarmalelor. ”În luna august voi pleca în Australia și în insulele Pacificului unde am organizat deja întruniri cu asociațiile de români din acea zonă din care nu avem încă reprezentanți dar, dacă totul va fi bine, anul viitor vom avea printre noi și lideri din comunitățile respective.”, le-a transmis Livanu.

Nicio vorbă despre situația din Marea Britanie.

Am senzația că noua burghezie a diasporei e deja pierdută printre insulele Pacificului.


Citește și:

Consiliul Diasporei, rezultatul manipulării PNL și PSD. ”Cerem Parlamentului României să nu voteze acest Consiliu”

Nina Ghiţă dă cu Congresul Diasporei de pământ: «Vreți să reprezentați românii care v-au delegat prin falsuri?»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Accident feroviar în Italia. MAE: ”Printre decedați nu au fost identificați cetățeni români”

Fetiţa ucisă în Benevento, șoc la autopsie: ”Micuţa Maria suferea de mai mult timp violuri”