in

Promovarea turistică a României a luat sfârșit. Guvernul predică românilor turismul patriotic

Turismul românesc a rezistat eroic. În ciuda distrugerilor, a hoției, a incompetenței, a absurdului care a guvernat acest domeniu, există încă turiști care vin în România, și asta e aproape un miracol.

Niciodată nu a existat un proiect coerent. Fiecare ministru – și s-au perindat mulți – avea propriul său plan, care trebuia construit musai pe ruinele celui dinainte. Un singur plan ar fi meritat susținut de toți: un parc tematic Dracula, pentru care România este în mod natural gazdă. Dan Matei Agathon, ministru pe la sfârșitul anilor ’90, a încercat, dar nu a trecut de birocrație.

Următorul plan de care am auzit a fost frunza doamnei Udrea, care a căzut, lăsându-ne în turismul gol.

Cu toate acestea, spuneam, turismul românesc a rezistat eroic.

Sunt oaze în România unde poți trimite un turist străin fără să-ți crape obrazul, secretul e să nu-l lași să se plimbe în afara traseului stabilit, altfel fuge și spune și altora să fugă.

A existat mereu un mecanism de atragere a străinilor. Fie pensionari în căutarea unor pachete mai ieftine, fie amatori de praf și de vestigii ale comunismului, ori turiști profesioniști care vor să „bifeze” și România, vizitând mânăstirile și Casa Poporului, toți puteau acccede la informații, iar agențiile străine aveau cui să ceară un contact, o idee, un pliant. Aveau, dar acum s-a terminat.

Turismul românesc rămâne fără birouri de promovare în afara țării. Guvernul a decis să le desființeze

Birourile Naţionale de Promovare Turistică ale României în străinătate vor fi desființate de actualul Guvern. Turismul nostru zbârnâie, sunt cozi imense la vămi de atâția turiști străini și actualii guvernanți au hotărât că nu mai e nevoie de promovare profesionistă. Vor desființa toate cele nouă sedii din principalele capitale ale lumii.

La Viena, Roma, Berlin, Londra, Madrid, Moscova, New York, Paris și Varşovia nu vor mai exista birouri de promovare turistică, pentru că așa a hotărât noul ministru al turismului. Deși reprezentanțele turistice sunt vechi de mai bine de 50 de ani, perioadă în care s-au construit legături, s-au făcut contracte și s-au stabilit înțelegeri pe termen lung, pentru actualul guvern nu contează. Pur și simplu nu le mai vrea.

Și poate că nu ar fi o mare problemă dacă am fi anunțați că există un plan, o alternativă. Poate un nou proiect, o altă strategie. Nici vorbă de așa ceva. Pe site-ul ministerului suntem anunțați că în termen de 90 de zile personalul va fi rechemat în țară și sediile vor fi desființate. Niciun proiect nou, nimic care să le înlocuiască cu vreun plan revoluționar sau care să arate că turismul va fi promovat mai eficient…

Nimeni nu s-a putut lăuda cu mari realizări în promovarea turismului peste hotare de-a lungul timpului, birourile de promovare au existat fără să facă prea multă vâlvă. Dacă vorbești cu cei care ne reprezintă în acele birouri, aceștia îți vor arăta o listă lungă de acțiuni, de întâlniri cu omologi din străinătate, cu reprezentanți ai marilor agenții de turism sau agenții de publicitare. Și, spun ei, numărul de turiști străini a crescut cu fiecare an tot mai mult, datorită lor.

Rămâi perplex când citești proiectul de reorganizare a ministerul turismului și realizezi că cei puși acolo să conducă se mulțumesc doar cu oficiile din țară. Te întrebi de ce? În primul moment nu realizezi, apoi îți aduci aminte de străzile pline de gropi, de serviciile proaste, de vechile stațiuni balneoclimaterice lăsate în paragină sau hotelurile în care persistă mirosul de mucegai. Realizezi că sunt extrem de puține pârtii de schi de nivel european, că pe Litoral fiecare încearcă să tragă tunul în cele maxim trei luni de activitate, că Delta Dunării deși oferă niște peisaje unice, însă nu poate oferi confortul cerut de turismul modern, pentru că infrastructura e sub orice critică. Realizezi că NU AI CE PROMOVA.

Cu toate astea, unii reprezentanți din Birourile de promovare turistică se zbat să trimită turiști în România. Trebuie să îl amintim pe Simion Giurcă, şeful Biroului de promovare şi informare turistică al României din Viena. Sub conducerea sa, acest birou s-a clasat pe locul 1 dintre cele 38 de birouri naţionale de turism active în Austria. Juriul a fost format din 16 specialişti şi 3 redactori ai editurii Mucha, care au avut de ales din peste 200 de candidaţi. Deși oferta României e mult sub cea a altor țări, Giurcă a demonstrat că e cel mai bun. Și asta au spus-o profesioniștii din Austria.

Desființarea acestor Birouri ascunde o intenție.

În urmă cu doi ani, pe vremea guvernului Ponta, presa din România relata despre proiectul ministrului economiei, comerțului și turismului, Mihai Tudose, de a înființa Institutul Român de Comerț Exterior (IRCE), care să preia și misiunea de promovare a turismului, eliminând din ”schemă” Autoritatea Natională pentru Turism (ANT) și trecând-o sub autoritatea IRCE, cu aproape 100 de posturi pentru rețeaua externă! O vacă bună de muls, pentru sifonarea fondurilor și plasarea clientelei de familie și de partid. S-a iscat un mare scandal în urmă cu doi ani, iar Mihai Tudose a renunțat la intenția de a desființa Autoritatea Națională pentru Turism. Acum Mihai Tudose e din nou ministru, în guvernul Grindeanu, coleg de bancă cu cel care desființează agențiile din străinătate.

De multe ori, la întâlnirile cu românii din diaspora, guvernanții, de toate culorile, le cereau românilor să promoveze România, să fie ambasadori ai turismului românesc. Mulți au făcut-o, mulți români din străinătate își petrec vacanțele în țară, în principal din patriotism, suportând cu stoicism toate neajunsurile sistemului. Ce credibilitate mai are acum un guvern care predică românilor turismul patriotic, dar trage perdelele și stinge lumina în birourile de promovare pentru restul lumii?

Sorin Cehan, Andi Rădiu

[email protected]


Citește și:

Turismul românesc rămâne fără birouri de promovare în afara țării. Guvernul a decis să le desființeze
Simion Giurcă, şeful Biroului de turism al României din Viena, premiat de austrieci. “Turiștii se întorc mulţumiţi din România”
Ioana Podosu, şefa Biroului Naţional de Promovare Turistică a României la Roma: ”Italienii, vrăjiţi de România”
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Turismul românesc rămâne fără birouri de promovare în afara țării. Guvernul a decis să le desființeze

Accident de 1 Mai, un român și-a pierdut viața la Ravenna