in

«Adeverința electronică verde nu este și nu ține loc de pașaport». Fiecare stat membru va decide condițiile de intrare

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a comentat, miercuri seara, la Digi24, care vor fi efectele introducerii adeverinței electronice verzi, care impropriu a fost denumită „pașaport verde”, pentru că aceasta nu reprezintă o condiție esențială pentru a putea călători.

„Această adeverință nu este și nu ține loc de pașaport”, a transmis Adina Vălean, subliniind că și cetățenii care nu se vaccinează vor putea călători fără a fi condiționați de această adeverință. Singura obligație va fi aceea ca ei să respecte în continuare restricțiile/condițiile aflate în țările în care doresc să ajungă. Pentru că vor exista state membre care, indiferent de introducerea acestui certificat, vor păstra restricțiile și normele de siguranță, dar și state care vor menține restricții doar pentru persoanele care nu se vaccinează, în funcție de cum va evolua pandemia. Certificatul nu va face decât să demonstreze că persoana a trecut printr-un proces de testare/vaccinare.

„Codul QRCode de pe certificat poate reflecta eventuale teste și vaccinuri făcute, însă el nu va fi o condiție esențială de călătorie”, a precizat Vălean.

Ea a informat că planul Comisiei Europene este ca această adeverință să fie gata începând cu 1 iunie.

Adina Vălean a mai spus că dreptul la liberă circulație nu poate fi interzis nimănui.

„Dacă cineva vrea să meargă într-un alt stat membru nu poate fi împiedicat total să o facă, discuția este ce tip de restricții impui, dacă ceri testul PCR, dacă ceri carantina de două săptămâni. (…) Cine vrea să călătorească se va supune probabil tipului de resticții pe care statul membru îl impune pentru astfel de situații”.

Certificatul va fi util și în cazul călătoriilor în afara statelor membre

Adina Vălean a explicat că vor exista situații în care state membre vor renunța, de exemplu, să mai impună carantină pentru turiștii care demonstrează că s-au vaccinat. Certificatul va fi foarte util, în sensul acesta. De asemenea, a mai punctat Vălean, certificatul va fi util și în cazul călătoriilor în afara statelor membre, în baza acordurilor pe care UE le va semna cu țările respective.

În prezent, Comisia Europeană lucrează la o platformă de interoperabilitate între state membre, astfel încât datele persoanelor vaccinate să fie aduse într-un registru unic.

„Acest lucru va însemna ca fiecare stat membru să-și pună la punct baza de date astfel încât să corespundă cu cerințele acestui certificat unic”, a spus Vălean.

După ce baza de date va fi disponibilă, iar platforma Comisiei Europene va prelua toate aceste date, cetățenii României vor putea solicita eliberarea certificatului verde fie in formal electronic (să-l poată arăta direct de pe telefonul mobil), fie pe hârtie, după modelul actualului buletin emis după vaccinare.

Reamintim că și Comitetul Național de Coordonare a Activităților de vaccinare a anunțat, miercuri, că adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

Comisia va institui un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Italia, român prins de carabinieri în timp ce își amenința copilul și soția cu fierăstrăul, arestat pentru violență în familie

Ghid pentru românii care vor să se angajeze în Italia, publicat de Ministerul Muncii de la București