in

Ai lucrat minim 3 ani În Italia? Dacă te întorci în țară, ai dreptul la 15.000 lei ca primă de instalare

Cetățenii români care au lucrat cel puțin trei ani în Italia pot cere, la întoarcerea în țară, o primă de instalare, conform legislației în vigoare.

Concret, prima de instalare poate fi cerută de orice român care a lucrat, pentru cel puțin trei ani, în alte state ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European, după cum se arată în Legea nr. 76/2002. Asta înseamnă inclusiv Italia.

„Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în spațiul Uniunii Europene și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 de luni”, este explicat în actul normativ.

În principiu, este vorba de o sumă de 12.500 sau de 15.500 de lei.

Conform prevederilor indicate, prima de instalare poate fi cerută la întoarcerea la domiciliul din România sau la noul domiciliu ori noua reședință, după angajarea în localitatea de domiciliu ori reședință sau în localitățile învecinate acesteia.

Totuși, condiția este ca localitatea în cauză să fie inclusă în planul național de mobilitate, ce poate fi consultat aici.

Notă: Informații mai multe despre prima de instalare, ce se poate cere la revenirea din străinătate, pot fi găsite în articolul de aici.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 11 In medie: 4.3]

Numărul copiilor români născuți în Italia a scăzut dramatic: aproape cu un sfert mai puțin

”Am venit cu soțul în Italia, aici a devenit violent, mă bate. Mi-e frică de el! Ce să fac?”. Sfatul avocatului