in

Apel către ministra Diasporei și noul Parlament: Opriți mascarada numită Congresul Românilor de Pretutindeni!

În ultima lună, diaspora a primit parlamentari noi și un minister ”plin”. Mai există o ultimă rectificare de făcut: Congresul românilor de pretutindeni, o instituție nu doar ineficientă, ci în primul rând dăunătoare, care nu a făcut altceva decât să urâțească imaginea diasporei.

După mai bine de șase luni de la înființare, Congresul și „organul” său de conducere, Consiliul Românilor de Pretutindeni, și-au găsit locul în mlaștina politicianistă de la București. Nici măcar o singură activitate demnă de reținut, în favoarea celor reprezentați (ne amintim doar de celebra călătorie în Insulele din Pacific a președintelui Congresului, pastorul Marius Livanu), în schimb multă bârfă, megalomania unor membri care se cred deja Napoleon, unii mai descurcăreți au mai ciupit și ceva de dus acasă (unii au fost plătiți de foști parlamentari fără ca ceilalți membri să știe), denunțuri cu caracter penal și cereri de excludere.

Ne amintim că trei parlamentari (nealeși în noul Parlament) au convocat în 24-25 iunie anul trecut Congresul care ar fi trebuit să fie un liant între diaspora și instituțiile statului român. Dintre membrii Congresului s-a ales Consiliul Românilor de Pretutindeni, și cam atât. Nu s-a discutat sau votat Regulament, nici statut. Însă un grup mic și certăreț a preluat de facto puterea în Consiliu și așa au început ilegalitățile: au fost prezentate regulamente și statute scoase din burtă, s-au măsluit documente, s-au împărțit funcții și bani de protocol (din fericire, pe hârtie) și, cel mai grav, s-a cerut și obținut validarea de către Parlamentul României a Congresului și Consiliului (cu tot cu ilegalități la pachet).

Nu puteam avea pretenții de la fostul Parlament, plin de conflicte de interese și de oameni disperați să-și păstreze privilegiile și să-și acopere furăciunile. Însă de la noul Parlament și de la noul Minister al Românilor de Pretutindeni așteptăm spulberarea acestei mascarade penibile.

Congresul Diasporei trebuie să cuprindă 300 de membri, să aibă un statut și un regulament de funcționare, să fie format din persoane care chiar au contact cu comunitățile, care au activități în folosul românilor care îi trimit să îi reprezinte.

În megalomania lor, cei care fac parte acum din acest Congres ilegal doresc să organizeze următorul Congres, evident dorind să își păstreze locurile. Nu ne-am mira să facă un nou regulament cu prevederi ad personam, prin care să fie numiți congresmani pe viață!

Trebuie organizat un nou Congres, să se facă noi modalități de alegere a membrilor, un statut, regulamente de funcționare. Diaspora nu are chipul acelui monstruos Consiliu!

Unii dintre membrii acestei mascarade încep să aibă mustrări de conștiință și s-au hotărât să dea în vileag ilegalitățile. Circulă pe internet mesajul unuia dintre membrii Consiliului, care denunță o serie de ilegalități comise.

Sorin Cehan, Andi Rădiu
[email protected]


Iată textul trimis de unul dintre membrii Consiliului:

Stimate Domn/Doamnă,

Înainte de încheierea Congresului Românilor de Pretutindeni am propus prelungirea acestuia, pentru a decide în cadrul Congresului modul de funcționare a Consiliului Românilor de Pretutindeni, așa cum prevede legea.

Un grup de parlamentari, care îl includea și pe senatorul Ioan Iovescu, s-a opus propunerii mele și a sugerat crearea acestor acte în afara Congresului.

Acte false au fost create și trimise către Birourile Permanente ale Parlamentului României în numele Congresului Românilor de Pretutindeni de către un grup infracțional, în care secretarul Aleksandar Savic a jucat un rol principal.

Faptul că aceste infracțiuni în formă continuă au fost comise în cunoștința multor martori, deși eu m-am opus și am protestat față de aceste acțiuni, m-a făcut să iau în considerare faptul că acest grup infracțional consideră că are imunitate și beneficiază de protecție specială.

Consiliului Românilor de Pretutindeni ar trebui să fie un organism independent al diasporei și nu acaparat de entități politice și târât prin ilegalități.

În urmă cu câteva zile am obținut dovada că Aleksandar Savic a fost plătit de senatorul Iovescu, care l-a angajat drep consilier pe fondul unei campanii de recrutare în partid (PSD).

Aleksandar Savic a ocupat în mod concomitent atât funcția de consilier la biroul senatorial nr. 37 Timiș (în perioada 01.10.2016 – 20.12.2016), cât și funcția de secretar al Consiliului Românilor de Pretutindeni-C.R.P. (din 25 Iunie 2016 și până în prezent), neinformând membrii Consiliului Românilor de Pretutindeni cu privire la această situatie.

Această situație se pare că a creat o stare de incompatibilitate și conflict de interese, din acest motiv am realizat o sesizare către Agențai Națională de Integritate.

INCOMPATIBILITĂŢI: pentru a se afla într-o situaţie de incompatibilitate, un oficial public nu trebuie să ia nicio decizie, fiind suficient faptul că ocupă concomitent două sau mai multe funcţii al căror cumul este interzis de lege.

CONFLICTE DE INTERESE: pentru existenţa unui conflict de interese la persoanele publice, trebuie să existe un conflict între datoria faţă de public şi interesele personale ale unui oficial public, sau interesele oficialului ar putea influenţa necorespunzător îndeplinirea obligaţiilor şi responsabilităţilor oficiale.

Legea spune, de asemenea, că persoana care a încălcat obligațiile legale privind conflictul de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor elective, pe o perioadă până la 3 ani de la data eliberării sau destituirii din funcția sau demnitatea publică respective.

Precizez că nu am avut șansa de a preveni acțiuni viciate ale domnului Aleksandar Savic prin desemnarea altei persoane care să îndeplinească funcția de secretar în raport cu parlamentul (așa cum cere legea în situația apariției unui posibil conflict de interese sau incompatibilități), deoarece acesta nu mi-a dezvăluit faptul că a fost angajat pe poziția de consilier parlamentar, decât în Ianuarie 2017 (când a fost interogat).

Președintele Consiliului Românilor de Pretutindeni, domnul Marius Livanu, nu a desemnat altă persoană care să îndeplinească funcția de secretar în raport cu parlamentul, și a refuzat să discute acest subiect când a fost interogat (în luna Ianuarie 2017), dar acesta a semnat actele false trimise către Parlamentul României, chiar dacă cunoștea neveridicitatea acestora.


Citiți și:

 „Congresul pocăiţilor” – Diaspora, închisă în curtea Domnului

Consiliul Diasporei, în ilegalitate: desfiinţarea şi banii înapoi!

EXCLUSIV şi HALUCINANT Procesul verbal al Congresului Diasporei, scris pe genunchi, cu greşeli de ortografie

Nina Ghiţă dă cu Congresul Diasporei de pământ: «Vreți să reprezentați românii care v-au delegat prin falsuri?»

Tomescu, Congresul Diasporei: ”Am şantajat Parlamentul României să organizeze Congresul cum am vrut EU”

Consiliul Românilor de Pretutindeni, o nouă instituție coruptă, născută în România. Prioritatea „aleșilor diasporei”: traficul de influență

Cioloș și Iohannis, împinși să încalce Constituția de Președintele Consiliului Românilor de Pretutindeni

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ilie Șerbănescu face rechizitoriul celor 10 ani în UE: Țară în extincție, 40% din forța de muncă a plecat

Saviano: «Visez primari africani». Replica liderilor Lega Nord și Fratelli d’Italia: «Saviano să se ducă să trăiască în Africa»