in

Aventura unui român la New York: a înotat în jurul Manhattan-ului în timp record

Sfârșit de august 2018. Mă sună „Chinezul“, un vechi prieten din New York. Vrea să-mi dea un subiect interesant. Știe că promovez constant valorile românești – mai ales sportivi și oameni de cultură. Îmi spune că românul Paul Georgescu, nepotul său de verișoară, va face ocolul Insulei Manhattan, înotând 48 de kilometri în ape libere! Paul vrea să cucerească distincția Triple Crown, după ce în 2016 a traversat Canalul Mânecii (Oceanul Atlantic) într-un timp record, iar pe 15 august, de Sfânta Maria, cu o săptămână înainte să ajungă la New York, parcursese cei 34 de kilometri care despart Catalina Channel de Los Angeles (Oceanul Pacific). Pentru a cuceri Tripla Coroană, îi lipsea din palmares cursa Manhattan Island Marathon Swim, un traseu extrem de dificil în apele deloc prietenoase ale Hudson River și East River, cele două râuri care înconjoară Insula Manhattan la vest și la est și se varsă în imensitatea Oceanului Atlantic.

M-am întâlnit cu Paul a doua zi. Nu știam nimic despre el și despre performanțele miraculoase obținute de acest român cu o statură atletică, modest și politicos, care mai mult face decât vorbește. Am realizat un interviu pentru postul tv românesc local, Romanian Television of New York, condus de Cristi Boghian. Apoi am făcut o mică cercetare pe Internet. Așa am aflat cine este interloctorul meu și ce a realizat în cariera sa de sportiv și de antrenor.

Paul Georgescu are 39 de ani. Fost campion național la polo, în prezent predă Educație Fizică şi Sport la International British School of Bucharest. Paul a venit la New York împreună cu părinții, soția și managerul său, Iulian. Mama lui Paul este Aura Georgescu, o fostă handbalistă cunoscută, iar tatăl său, Eugen Georgescu, antrenor de polo. Familie de sportivi de două generații! Aș spune că „Așchia nu sare departe de trunchi“ sau „ce se naște din pisică, șoareci mănâncă“!

Vineri, 24 august 2018. Se fac ultimele pregătiri. Paul se întâlnește cu caiacistul care urma să-l însoțească pe tot traseul și să-l alimenteze. Apoi, spre seară, face un masaj și urmează strict instrucțiunile managerului său.

Sâmbătă, 25 august 2018, ora 4 dimineața la New York. Paul pleacă spre Pier 1 din Manhattan, unde se va da plecarea. Este pregătit fizic și mental. Știe ce îl așteaptă în următoarele câteva ore. La 7.30 plonjează în apele râului Hudson. Valurile îl izbesc puternic în față și înghite apă. Efortul e supraomenesc, dar Paul își dorește Triple Crown. O asemenea distincție nu se obține însă ușor! „Scapă“ de Hudson River și e al patrulea la intrarea în East River. Își adună ultimele resurse de energie și termină traseul al doilea (după americanca Sandra Frimerman-Bergquist). Paradoxal, primii doi clasați erau ultimii pe lista oficială de concurs! Trecuseră 8 ore, 3 minute și 35 de secunde de la intrarea în apă! Paul ne face un semn cu mâna. Șalupa care îl aduce la mal poartă Tricolorul Românesc și Tripla Coroană îl așteaptă!

Și-a văzut visul împlinit și e gata să o ia de la început! Soția, mama și câțiva prieteni îl întâmpină la North Cove Marina. Îl felicităm, apoi plecăm spre hotel cu mașina. Este marcat de efortul uriaș depus și vomită resturile apei înghițite. Îl sun, spre seară, să aflu dacă se simte bine. Îmi spune că și-a revenit după o oră de somn și rehidratare. Ne mulțumește pentru sprijin și câteva ore mai târziu postează pe contul personal de Facebook un mesaj scurt către susținători: „Azi s-a încheiat primul capitol din activitatea mea de înotător în ape libere: cucerirea uneia dintre cele mai importante distincții în acest sport – TRIPLE CROWN. Nu mai am acum putere să scriu prea multe, dar cred că această fotografie face cât O MIE DE CUVINTE“.

Familia și prietenii știu că Paul nu se va opri aici. Vrea mai mult decât Tripla Coroană, obținută după trei curse de-a dreptul infernale: 14 septembrie 2016: Canalul Mânecii, 54 de kilometri înotați în 13 ore și 36 de minute; 15 august 2018: Catalina Channel, 34 de kilometri în 9 ore, 47 de minute și 56 de secunde; 25 august 2018: Manhattan Island Marathon Swim, 48 de kilometri în 8 ore, 3 minute și 35 de secunde. Paul este al doilea român din istorie care primește această distincție – după Dan Canta, un tânăr stabilit în Australia (2016).

Azi, 29 august, Societatea Creștină „Dorul”, fondată în 1903, președinte Ing. Cristian Pascu, îi va înmâna lui Paul Georgescu o superbă medalie creată pentru aniversarea Centenarului Unirii. Un semn de respect și de recunoaștere față de un român temerar mai puțin cunoscut, dar care i-a uimit pe americani sâmbătă, 25 august , în apele care înconjoară metropola newyorkeză!

Paul Georgescu poate fi declarat Românul lunii august 2018!


Un articol de Grigore L. Culian, New York, cotidianul.ro

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Massa Carrara, bandă de hoți români destructurată, pradă de peste 100.000 de euro

Vicenza, accident stupid cu bicicleta, român de 57 de ani dus în condiții foarte grave la spital