in

Britanicii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Iată rezultatele referendumului

Britanicii au votat pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, într-un referendum istoric ce s-a desfășurat pe 23 iunie. Astfel, 17.410.742 de persoane (51,9%) au votat pentru părăsirea Uniunii Europene, în timp ce 16.141.241 (48,1%) au votat pentru continuarea alături de proiectul european. S-a votat masiv pentru ieșirea din UE în nordul și estul Angliei, dar și în Țara Galilor.

Scoția și Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană. Decizia aparține, însă, parlamentului, care va ține cont sau nu de rezultatul votului de la referendum. Referendumul are un rol consultativ, însă este de așteptat ca politicienii să țină cont de voința poporului exprimată prin vot.

În Irlanda de Nord, au votat pentru ieșire 349.442 de oameni și pentru a rămâne 440.437, în Scoția au fost 1.018.322 de voturi pentru ieșire și 1.661.191 pentru a rămâne. Și în Țara Galilor s-a votat pentru ieșirea din UE. 854.572 de persoane au decis ca țara să părăsească Uniunea Europeană, în timp ce 772.347 au decis pentru continuarea alături de UE.

„Nu vor fi schimbări imediate pentru cetățenii UE din Marea Britanie și nici pentru cetățenii britanici care sunt în Uniunea Europeană”, a declarat premierul britanic David Cameron într-un discurs ținut în fața reședinței sale din Londra, la aproximativ două ore după anunțarea rezultatului oficial al referendumului pentru UE.

Cameron a mai spus că decizia cetățenilor britanici trebuie respectată și că trebuie găsită cea mai bună variantă a relației Marii Britanii cu Uniunea Europeană.

El a mai spus că este nevoie de o conducere puternică și determinată care să renegocieze rolul Marii Britanii în Europa. „Sunt foarte mândru că am fost primul ministru al acestei țări”, a spus David Cameron.

El a mai anunțat că va renunța la funcția de prim ministru în timpul conferinței Partidului Conservator ce va avea loc în luna octombrie.

„Ne-am luat țara înapoi”, a declarat Nigel Farage, liderul UKIP. „Este voința oamenilor simpli, a oamenilor decenți”, a mai declarat președintele formațiuni extremiste.

Mircea Maer
Ziarul Românesc Weekly

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Pentru prima dată în ultimii 90 de ani: Scade numărul italienilor, creşte numărul românilor

Muncitor român angajat la negru, a murit de cald la muncă: Piemonte, o lege după moartea lui Ioan Puşcaşu