in

Băsescu: ”Biserica rămâne singura instituție care în afara frontierelor îi poate ține pe români laolaltă”

Președintele Traian Băsescu a afirmat marți, în cadrul unei ceremonii de decorare a unor înalți ierarhi, că Biserica Ortodoxă Română este singura instituție care îi poate ține pe români împreună în afara granițelor țării, anunță Agerpres.

„Evenimentul este poate specific unui președinte care se apropie de sfârșitul mandatelor lui și el este un simbol al recunoștinței pe care v-o port dumneavoastră și celorlalți cinci înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române care au fost decorați astăzi și care departe de țara mamă îi țin pe români uniți, îi țin pe români alături de biserică și de țară și mai ales le creează românilor din afara frontierelor posibilitatea să se întâlnească”, a spus președintele Băsescu, în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni.

Au fost decorați Iosif Pop, mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, Siluan Șpan, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Timotei Lauran, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Macarie Drăgoi, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord și Siluan Manuilă, episcop al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Episcopul Siluan, decorat de Traian Băsescu cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Ofițer

El a arătat că desele deplasări pe care le-a avut în lume și întâlnirile din afara granițelor i-au arătat ‘importanța serviciului pe care înalții ierarhi îl fac lui Dumnezeu’, dar și românilor și faptul că „Biserica Ortodoxă Română rămâne singura instituție care în afară de frontierele României îi poate ține pe români laolaltă”.

„Am văzut dragostea cu care înconjurați copiii dvs și preoții din subordinea dvs care organizează școli de duminică pentru a le menține învățătura pentru limba română. În toate bisericile dvs, că au fost în America, în America de Sud, în Europa, aici la noi în Balcani sau în Republica Moldova steagul României este acolo unde este și Biserica Ortodoxă Română”, a afirmat șeful statului.

El a arătat că l-a impresionat „serviciul extraordinar și dârzenia” preoților români de la Ierusalim. Șeful statului a precizat că decorarea reprezintă un semn de respect și de mulțumire din partea statului român pentru înalții ierarhi.

„Tuturor am vrut să le dau un semn de recunoștință, nu numai celor mai înalți ierarhi din afara frontierelor, dar și preoților de rând care slujesc în biserică, care organizează vizite ale românilor în spații de românism oriunde s-ar afla el în lume. Vă mulțumesc mult și luați decorarea de astăzi ca un semn de respect și de mulțumire a statului român pentru serviciul pe care îl faceți nu numai bunului Dumnezeu, dar și românilor”, a spus șeful statului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Deputatul Aurelian Mihai despre problemele românilor, discutate în cadrul Consiliului Consultativ Interinstituţional

Scrisoare Deschisă adresată candidaților români la Parlamentul European