in

Băsescu: Scoaterea din listă a românilor din străinătate, „o prostie şi o ilegalitate”

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, citat de Realitatea TV, că nicio lege nu permite Guvernului să scoată de pe listele electorale pe românii cu domiciliul sau rezidenţa în străinătate, el arătând că la referendum de fapt ar fi trebuit incluşi pe listă şi 460.000 de români cu locuinţă în afara ţării.

Dacă s-ar face corect cifra electorală pentru destituirea preşedintelui, ea îi include pe cei 18,3 milioane din listele permanente pentru alegerile locale plus cei 460.000 de cetăţeni români care au domiciliu în străinătate”, a argumentat Băsescu, într-o declaraţie susţinută duminică la sediul său de campanie. De asemenea, el a arătat că cifra de 18,3 de milioane de alegători folosită pentru lista electorală de la scrutinul de pe 29 iulie este aceeaşi de la alegerile locale din iunie, iar BEC a validat-o, însă în mod normal ar fi trebuit incluşi, potrivit Constituţiei, legii pentru alegerea preşedintelui şi a legii referendumului, şi cei 460.000 de cetăţeni români care au oficial, în baza datelor de la Evidenţa Populaţiei din România, domiciliul declarat în străinătate.

 

Ultimă oră/ Curtea Constituţională: Românii din străinătate "nu sunt înscrişi pe listele electorale permanente"

"Cvorumul când vine vorba de alegerea sau destituirea preşedintelui este format din toţi cetăţenii României, indiferent unde locuiesc (…) Guvernul este într-o oareşicare belea dacă citeşte legea preşedintelui şi legea referendumului", a afirmat, duminică, Băsescu. Totodată, el s-a arătat convins că judecătorii CC nu vor putea modifica cifra electorală de 18,3 milioane confirmată la BEC. 

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, declarase cu două zile înainte că nu pot exista "ilegalitate mai mare şi prostie mai mare" decât scoaterea din listele electorale a cetăţenilor români plecaţi în străinătate, el precizând că deţinătorii cetăţeniei române au drepturi electorale oriunde s-ar afla.

 

Victor Ponta: “Românii din străinătate trebuie eliminaţi de pe listele electorale”

"Ce i-a trecut doctorului Ponta şi lui Crin prin cap, pentru a încerca să măsluiască listele electorale, şi asta din teleconferinţa pe care au avut-o astăzi: să scoată din listele electorale pe cei care lucrează în străinătate. Ilegalitate mai mare, dar şi prostie mai mare decât asta încă nu poate exista. Trebuie să citească oamenii ăştia şi Constituţia: cei care sunt deţinătorii cetăţeniei române au drepturi electorale oriunde s-ar afla. Fie că sunt purtători de paşaport, fie că sunt purtători de buletin expirat, reţineţi, au dreptul la vot pentru că sunt cetăţeni români, de asta stau birourile de evidenţă a populaţiei deschise şi în ziua votului, să poţi să-ţi prelungeşti actul de identitate", a susţinut Băsescu.

Traian Băsescu a susţinut că, dacă se vor analiza listele pe care s-a votat la referendum, se va constata că "multe sute de mii de români care nu au fost în ţară, dar figurează că au votat în satele lor".

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ultimă oră/ Curtea Constituţională: Românii din străinătate „nu sunt înscrişi pe listele electorale permanente”

Miniştrii Rus şi Dobre au demisionat. Rus îi acuză pe Antonescu şi Băsescu de „presiuni”