in

Buletinul românesc nu mai e bun în Italia nici la TRANSFER DE BANI: «Nu este recunoscut ca document valabil»

Un cititor al Gazetei Românești ne-a trimis un video, făcut cu camera ascunsă, din care rezultă că unele bănci nu vor să facă tranferuri de bani dacă expeditorul nu deține un document italian. Practic, cartea de identitate românească nu e valabilă când te prezinți la ghișeu și dorești să trimiți bani în țară sau oriunde, doar dacă e însoțită de un document italian.

Iată ce ne-a scris cititorul, Giuseppe Esposito, 40 de ani, cetățean italian rezident la Mantova:

”În această dimineață am primit un apel telefonic de la o prietenă româncă. În acel moment era în sediul unei bănci cu intenția de a trimite bani în România, prin intermediul serviciului Western Union. Suma nu era mare, o trimitea pentru a ajuta familia care se află într-o situație financiară dificilă. M-a chemat spunându-mi că nu poate face transferul, doar cu condiția să fie însoțită de o persoană cu cetățenie italiană și un document italian.

M-am deplasat imediat la bancă cu intenția să cer explicații. Cum e posibil ca o carte de identitate românească să nu fie recunoscută ca document valabil? Surpriza, deosebit de amară, a fost să ajung în fața unui funcționar al băncii care nu voia să ia în considerare alt document, decât cel italian. ”Fără document italian nu putem face niciun transfer de bani Western Union”, mi-a spus el. M-a trimis în piață, precizând că acolo poate reușesc să fac așa ceva.

Țin să precizez că sediul băncii respective este trecut ca punct de lucru pe siteul Western Union.”


Am cerut prin telefon informații de la reprezentanții Western Union România și ni s-a răspuns că ”Guvernul italian cere și alte documente în cazul transferurilor de bani. Dacă operatorul cere și documente suplimentare, iar acestea lipsesc, clientul nu poate face transferul”.

”Dar în cazul în care un turist român are urgentă nevoie să trimită în România bani, poate s-o facă?”, am insistat. ”Poate oricând să primească, dar în cazul în care Guvernul italian (sic!) cere document italian suplimentar, atunci nu poate să trimită bani din Italia.”, ne-a explicat operatorul WU.

Ținând cont că în explicația dată de cei de la Western Union au intervenit ”cerințele Guvernului italian”, am cerut informații de la o altă firmă de transfer de bani, ”RIA”. Ni s-a explicat că nu există nicio ”directivă” din partea vreunei instituții italiene să se solicite documente italiene la transferul de bani. ”Cu cartea de identitate românească se pot face transferuri de bani din Italia în România fără probleme. Nu există nicio restricție”.

Andi Rădiu


Iată video: