in

“Când doi români se unesc, unul este şef”- Vocile românilor din diaspora

Roma a fost, timp de câteva zile, capitala românilor din afara graniţelor ţării. Circa 40 de reprezentanţi ai diferitelor organizaţii din intreaga lume s-au intâlnit pentru a-şi confrunta ideile, experienţele din ţările de adopţie, dar şi pentru a veni cu propuneri noi. Unii din ei au adus informaţii inedite cu privire la propria comunitate, alţii şi-au povestit problemele. Iată câteva instantanee de la evenimentul incheiat luni, in capitala Italiei.
 
Oficial românii din UK sunt 80.000, dar estimările asociaţiilor merg până la 500.000; Numărul românilor cu acte din Grecia ar fi de 32.000 dintr-un total de 300.000 de români, potrivit unei asociaţii din Atena.
 
 “Invazia românilor” in Germania
 
A crescut foarte mult fluxul românilor care vin în Germania la muncă. "Este o adevarata invazie a românilor", a declarat un reprezentant al asociaţiilor din Germania. Vin foarte mulţi şi din România, oameni pregătiţi, care lasă chiar funcţii importante în ţară. 
 
În schimb fluxul românesc spre Canada şi Australia a scăzut foarte mult, după intrarea României în UE.
 
“Când doi români se unesc, unul este şef”
O caricatura a lui MARC Marinescu Constantin, din Montreal CANADA, unul din participantii la Simpozion
• O altă dezbatere a avut ca subiect ideea unificării asociaţiilor, cu păreri din Australia – "Când doi români se unesc, unul este şef", din Canada – "Nu poţi să unifici pe nimeni cu nimeni, mai degrabă e nevoie de unitate în idei"- sau din Serbia – "Dacă nu acţionăm uniţi, ne vom risipi".
 
In Australia, româna e limbă de bacalaureat, iar românii din Grecia nu mai vor limba maternă!
 
• Predarea limbii române a fost un alt subiect, cu exemple din Australia, unde româna a ajuns limbă de examen de bacalureat, şi din Grecia, unde intelectualii români nu îşi dau copiii la şcoala românească pentru că nu vor ca fiii lor să înveţe limba română.
 
• Reprezentanţi ai unor asociaţii din Italia au amintit problemele cele mai importante ale românilor din această ţară: probleme de integrare, probleme familiale – copii şi soţi rămaşi acasă, soţii care nu se mai întorc -, dar şi lipsa locurilor de muncă, munca la negru.
 
Români în destinaţii exotice
 
• În Turcia trăiesc 40.000 de români, iar românii din Israel au fost invitaţi să se întânească anul viitor, la Ierusalim.
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Disparitia misterioasa a unui tânăr activist rom român, EveryOne lansează un apel urgent

Un nou partid