Menu
in

Cum îi apără Antonescu pe românii din Marea Britanie: „Nu sunt infractori”

Președintele Senatului României, Crin Antonescu, s-a aflat pentru două zile la Londra, în perioada 13-14 iunie, unde a participat la cea de a 15-a reuniune a Asociației Senatelor din Europa, eveniment găzduit în acest an de Camera Lorzilor. Cu ocazia vizitei la Londra, Antonescu s-a întâlnit și cu vicepremierul Nick Clegg, cu care a discutat despre campania anti-românească de la Londra, dinaintea ridicării restricțiilor de muncă, campanie dusă de câteva tabloide, de partidul extremist al lui Nigel Farage, UKIP, la care s-au raliat și unii conservatori.

“Românii nu sunt criminali sau cerșetori așa, cum i-au caricaturizat domnul Farage și cei de teapa sa. Ei plătesc în felul lor și contribuie la economia Marii Britanii mai mult decât partea care le-ar reveni în mod corect”, i-a transmis Antonescu lui Clegg.

Crin Antonescu i-a spus vicepremierului britanic că este îngrijorat de atitudinea anti-românească din Marea Britanie. Crin Antonescu și-a exprimat speranța că românii vor beneficia de toate drepturile pe care le presupune liberalizarea pieței muncii în începând cu data de 1 ianuarie 2014. La rândul său, Nick Clegg l-a reasigurat pe oficialul român că autoritățile britanice nu vor adopta măsuri abuzive sau restrictive în ceea ce privește accesul cetățenilor români care vor munci în Regatul Unit.

Pe de altă parte, Antonescu i-a solicitat vicepremierului britanic să demonteze stereotipurile ce tind să devină predominante în dezbaterea publică privind prezența românilor în Marea Britanie. Pentru a-și pregăti sosirea la Londra, Crin Antonescu a publicat un articol pe cel mai important site de știri politice din UK, politics.co.uk, în care le cere politicienilor din Marea Britanie să îi respingă pe “populiștii fără scrupule”.

El a precizat că relația reciproc avantajoasă între România și Marea Britanie este pusă în pericol de retorica feroce creată în jurul încetării restricțiilor pe piața muncii, la sfârșitul acestui an. Iată ce a scris Crin Antonescu în articolul publicat de politics.co.uk: «Atunci când mi-am început călătoria politică, în urmă cu 20 de ani, UE reprezenta un viitor mai democratic și mai prosper și o reîntoarcere în familia europeană. Aceste valori sunt motivul pentru care am intrat în politică. Nu mă așteptam deloc ca, azi, românii să fie în pericol de a fi retrogradați la statutul de cetățeni de categoria a doua în UE. Ca istoric, sunt pe deplin conștient că în vremuri de criză economică, oamenii, speriați de situația lor precară, sunt fericiți să găsească un țap ispășitor responsabil pentru situația lor.

Au existat întotdeauna politicieni populiști fericiți să profite de temerile oamenilor pentru câștigul electoral. Sunt întristat că în Europa secolului al XXI-lea, și în special în Marea Britanie, se întâmplă în continuare astfel. În 2007, atunci când România a aderat la UE, am fost de acord, fără tragere de inimă, să amânăm punerea în aplicare a celei de-a patra libertăți fundamentale a UE – dreptul de a trăi, munci și de a învăța oriunde în UE – până în 2014. Prin urmare, suntem frustrați și jigniți că unii sugerează în prezent că aceste restricții ar trebui să fie menținute pentru a opri un tsunami imaginar de infractori needucați și nespălați să îmbrățișeze civilizația. Realitatea este că acest lucru este foarte puțin probabil să se întâmple. Istoric vorbind, europenii sunt reticenți să se mute în altă țară. Majoritatea nu se mută departe de locul lor de naștere (…)

Marea Britanie nu a fost istoric destinația preferată a românilor. Franța, Italia și Spania sunt mai atractive, datorită legăturilor istorice și culturale. (…) Majoritatea românilor care vin în Marea Britanie sunt gata să lucreze. Ei sunt în principal tineri și educați, atrași cu precădere de Londra, de dinamismul perceput aici și de disponibilitatea de oportunități de carieră. Marea Britanie este cunoscută drept loc în care oamenii sunt recompensați pentru munca grea. Ei doresc să se realizeze, să câștige experiență, iar majoritatea doresc să se întoarcă acasă pentru a construi o Românie de succes. Când vor fi acasă, experiența lor pozitivă din Regatul Unit va face ca Marea Britanie să fie prima lor alegere ca partener comercial. Se crează astfel un cerc virtuos în beneficiul tuturor.

În prezent, există 100.000 de români care trăiesc în Marea Britanie. Cei mai mulți au sub 35 de ani. Optzeci și cinci la sută sunt angajați. Este cea mai mare rată de angajare a vreunei naționalități în Marea Britanie. Aproape 40% au o diplomă universitară – din nou cel mai mare procent dintre toți străinii. Există peste 4.000 de medici și de asistente medicale din România care lucrează în sistemul național de sănătate (NHS). Să lămurim lucrurile: românii au o contribuție netă substanțială la economia Marii Britanii. Ei plătesc mai mult decât ar fi cota echitabilă.

PNL vrea să îmbunătăţească imaginea României. Din nou.

Votul din diaspora a fost îngropat de Comisia pentru revizuirea Constituţiei

Cristian David le-a explicat românilor din America obiectivele Guvernului României pentru diaspora

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version