in

De la Cotnari a devenit vedetă în viticultura din Elveția. La doar 33 de ani produce cele mai bune vinuri elveţiene

Valentina Andrei este deja o vedetă a viticulturii elveţiene. Pasionată de vie de pe vremea când era încă în România, în regiunea Cotnari, Valentina şi-a făcut treptat un nume în regiunea elvețiană Valais, celebră pentru vinurile ei. Oenoloaga româncă  produce astăzi dintre cele mai bune vinuri elveţiene, scrie RFI.

La doar 33 de ani, ajunsă în ţara cantoanelor acum 14 ani, viticultoarea originară din Botoşani este prezentată de presa de specialitate drept «o celebritate în devenire» a viticulturii elveţiene, «simbolul bogăţiei aduse de amestecurile care există în Europa vinului», așa cum scria ziarul Le Temps.

Valentina Andrei povestește cum a apucat-o pasiunea pentru vie.

«Am început să mă pasionez pentru viţa de vie pe la 14 ani pe când mergeam la cules struguri la Cotnari» spune românca, stabilită în Elveţia după ce a visat la Italia. În ţara cantoanelor s-a format și și-a luat diplomele de inginer viticol. Si mai ales a stat șase ani alături de Marie-Thérèse Chappaz, specialista numărul unu a vinului elveţian.

Ce i-a fost cel mai greu, cum s-a impus în lumea viticolă elveţiană?

«Viticultura este o treabă de bărbat. Asta mi-a fost cel mai greu, să mă impun între toţi aceşti bărbaţi. Acum sunt însă acceptată şi respectată de toată lumea».

Azi Valentina are pământul ei, via şi vinul care-i poartă numele – dintre care unul sec, petite arvine, care este o minunăţie. Intenționează să-şi mai cumpere câteva parcele de vie în terasă.

«Voi planta Fetească şi băbească, două soiuri autohtone din România!»

Ce părere are despre vinurile produse azi în România?

«Cred că ţinând cont de expunerea la soare, pământ şi soiurile care există în România, nu se fac destule eforturi. S-ar putea face vin mult mai bun! Uneori am impresia că sunt prea moderni, că fac vinuri prea vanilate şi nu respectă destul soiul de vin».

Are și câțiva clienți români.

«E amuzant. Trăiam de mai bine de zece ani în Elveţia şi nu cunoşteam niciun român. De când au început să apară articole în presă, au început să mă caute şi românii de acolo. Aşa mi-am făcut deja vreo 12 clienţi români din Elveţia, de cele mai multe ori medici sau informaticieni.»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Genova, geloasă pe îngrijitoare, româncă bătută de fiica femeii asistate

Cartea ”Ultima suflare” scrisă de Gelu Vlașin, prezentată și în Catalunya