Menu
in

Dilema ortodocșilor români din Grecia: Cine este Episcopul Românilor din Atena – Casian?

Patriarhia Română: „Aşa numitul „episcop Casian al românilor din Atena” (Cristian Dan Petrovan) este un personaj fals, nu aparţine şi nu are absolut nicio legătură cu Biserica Ortodoxă Română”.
Arhiepiscopul Parthenios: „Bineînțeles că Episcopul Casian este membru al Sfântului Sinod al Bisericii Greciei pe Vechiul Calendar și este Episcop al tuturor românilor din Atena.”

Pe mediile de socializare din Grecia, au existat mai multe discuții, în urmă cu câteva luni, cu privire la existența, în Nikea, a unui Episcop al Românilor din Atena – Casian.

Discuția aprinsă dintre românii din Grecia ne-a stârnit interesul și am încercat să aflăm amănunte despre cine este Episcopul Românilor din Atena – Casian pe care, l-am găsit, la început, numai pe facebook sub numele Cristian Dan Petrovan.

foto: Facebook


În încercarea noastră de a afla dacă episcopul Casian aparține de Mitropolia Nikea (ortodoxă pe calendar nou) am telefonat luând legătura cu secretariatul mitropoliei și am cerut amănunte despre preotul român. Din partea cealaltă însă răspunsul a fost negativ: „Nu avem nici un preot român care să slujească în mitropolia noastră!”. În continuare, am cerut Mitropoliei Nikea să ofere un răspuns scris cu privire la inexistența episcopului Casian sub umbrela mitropoliei ortodoxe pe calendar nou din zonă, răspuns care se lasă așteptat.

Am considerat oportun să întrebăm despre Episcopul Casian și Patriarhia Română.

Prin urmare, publicația noastră a transmis o cerere scrisă în acest sens în care am cerut să ni se comunice dacă există și care este legătura cu Patriarhia Română ortodoxă pe calendar nou: „Dorim să ne conformați dacă în România există înscris în registrele instituției dvs episcopul Casian – Episcopul Românilor din Atena. Din informațiile pe care le deținem, episcopul Casian (pe numele domniei sale Cristian Dan Petrovan) a absolvit Facultatea de Teologie București 2005-2009. Dorim să ne comunicați dacă Episcopul Casian a fost hirotonit de Biserica Ortodoxă Română și dacă acesta are binecuvântarea dvs. ca domnia sa să slujească drept arhiereu în Grecia. Este onoarea noastră să facem publică prezența unui preot ortodox român în rândurile noastre în Grecia.”

Răspunsul prompt al Patriarhiei Române, la doar câteva zile de la transmiterea cererii noastre, a fost:

„Stimată doamnă,
Referitor la la solicitarea dumneavoastră privind statutul domnului Cristian Dan Petrovan in raport cu Biserica Ortodoxă Română, vă comunicăm faptul că Biserica noastră nu are nici o legătură cu persoana respectivă. De altfel, aşa cum reiese din pagina sa de facebook, el se autointitulează „Episcop al românilor din Atena al Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din Grecia”, iar nu al Bisericii Ortodoxe Române. Cu speranţa că am clarificat nedumerirea dumneavoastră vă facem cele mai bune urări, Biroul de Presă al Patriarhiei Române.”

Puțin după transmiterea acestui răspuns am primit o nouă scrisoare din partea Patriarhiei Române, de această dată din partea Cancelariei Sfântului Sinod, în care se menționează următoarele:

„În răspuns la scrisoarea Domniei voastre vă facem cunoscut următoarele:
Personajul numit episcop Casian – Episcopul Românilor din Atena este în fapt Cristian Dan Petrovan originar din Tulcea, cunoscut de Corpul de inspecţie bisericească din anul 2008 când, îmbrăcat în haine clericale, solicita donaţii pentru o biserică imaginară şi o asociaţie inexistentă. Acest comportament a fost surprins atât în Bucureşti, la hramul Catedralei Patriarhale, Sfântul Dimitrie cel Nou, în anul 2008, dar şi în diverse locuri din ţară (Mănăstirea Cerbu – Tulcea, Mănăstrirea Sihăstria Voronei – Botoşani, Bucureşti, Iaşi, Tulcea).

În fapt:
– n. în 9 august 1986 în Tulcea, provine din municipiul Tulcea şi nu are familie;
– a absolvit doar şcoala generală în cadrul acestei instituţii, NU a avut şi NU are nici un fel de studii de teologie;
– în anul 2008, Judecătoria Tulcea, în dosarul nr. 2715/327/2008, a judecat pe Cristian Dan Petrovan pentru înşelăciune, falsificare a instrumentelor oficiale şi folosirea instrumentelor oficiale false pentru care a primit 3 ani de închisoare cu suspendare şi 5 ani, termen de încercare;
– în februarie 2009 a fost cercetat de Serviciul de Combatere a Crimei Organizate pentru înşelăciune deoarece se prezenta ca preot – ctitor al Mănăstirii Cerbu şi preşedinte al Asociaţiei Creştin Ortodoxe din Tulcea, asociaţie inexistentă, cu documente şi ştampilă false;
– în anul 2011 i s-a deschis de către Inspectoratul de Poliţie a jud. Tulcea un dosar de cercetare penală, nr. 298/P/2011, pentru înşelăciune (nu se cunosc amănunte);
– în anul 2012 se prezenta ca părintele Bartolomeu, vieţuitor al Mănăstirii Sihăstria Voronei şi primea donaţii pentru Asociaţia Acoperământul Sfântului Nectarie de la Eghina sau Sfântul Nectarie de la Eghina ori pentru parohia Sfântul Nicolae Negotin. Activităţile sale se desfăşurau în principal în mediul virtual (adresă de facebook, e-mail), căsuţă poştală dar şi prin prezenţa în diverse locuri cu ocazia marilor sărbători bisericeşti;
– în anul 2013 a călătorit în Italia şi a luat legătura cu Onufrie (Olivian Pop Bindiu) dar nu au reuşit o colaborare. În a doua parte a anului 2013 şi-a alcătuit un document fals ca şi cum ar aparţine unei aşa numite Episcopii Slave din România (inexistentă), în cuprinsul căruia Cristian Dan Petrovan se autointitula arhimandrit mitrofor şi vicar administrativ al Episcopiei Slave din România, toate documentele şi titulaturile sunt false, cu scopul de a aduna fonduri pentru parohia Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfinţii Trei Ierarhi în Serbia BOR (Negotin);
– din aceeaşi perioadă este semnalată prezenţa acestuia şi în Atena (Grecia), unde se autointitulează Episcop al Românilor din Atena din cadrul Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din Grecia. În privinţa studiilor, susţine că ar fi studiat Dreptul canonic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti (toate denumirile şi afirmaţiile sunt false).

Distinsă Dnă Ţuţuianu, Aşa numitul „episcop Casian al românilor din Atena” (Cristian Dan Petrovan) este un personaj fals, nu aparţine şi nu are absolut nicio legătură cu Biserica Ortodoxă Română.”
Pentru a nu fi interpretați ca nefiind neobiectivi ori lipsiți de deontologie, l-am căutat pe Episcopul Casian care ne-a contactat imediat. Am vorbit telefonic cu Episcopul Casian cu care am purtat o scurtă discuție, dat fiind că se află în străinătate. Episcopului i-am acordat dreptul la replică și l-am rugat să revină cu un comunicat scris către credincioși, fapt pe care a promis că o să-l întreprindă în septembrie.

Pentru moment, Episcopul Casian a precizat doar că: „Nu am spus niciodată că fac parte din Patriarhia Română – Biserica ortodoxă pe calendar nou. Fac parte din Biserica Ortodoxă pe calendar vechi ceea ce nu înseamnă că nu suntem ortodocși.”

Cine este Episcopul Românilor din Atena – Casian așteptăm să ne răspundă și Dan Cristian Petrovan într-un viitor comunicat pe care a promis că îl va da publicității în viitorul apropiat.

Am aflat că Episcopul Casian aparține de Arhiepiscopul Parthenios al al Bisericii Greciei pe Vechiul Calendar căruia i-am solicitat un comunicat. Domnia sa a precizat, fără întârziere, următoarele: „Vă mulțumesc pentru comunicarea cu noi. Bineînțeles că Episcopul Casian este membru al Sfântului Sinod al Bisericii Greciei pe Vechiul Calendar și este Episcop al tuturor românilor din Atena. Este un muncitor foarte bun în casa lui Dumnezeu! Cele mai bune urări, Arhiepiscop Parthenios.”

Ana Țuțuianu
www.romedia.gr

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version