in

Episcopul Românilor din Atena: ”Nu fac parte din BOR și nici nu mă interesează”

În urma articolului publicat de Romedia.gr, „Cine este Episcopul Românilor din Atena – Casian?”, am menționat la final că domnia sa va răspunde cititorilor noștri printr-un viitor comunicat pe care a promis că îl va da publicității cu prima ocazie.

În aceste zile, am avut ocazia să ne întâlnim, în Atena, cu Episcopul Casian. Cu acest prilej, l-am rugat pe părintele Casian să răspundă la întrebarea esențială a articolului: „Cine este Episcopul Românilor din Atena – Casian?”.

Dilema ortodocșilor români din Grecia: Cine este Episcopul Românilor din Atena – Casian?

Domnia sa ne-a spus cu deosebită amabilitate următoarele:

„Sunt un episcop tânăr care dorește și se străduiește să meargă pe calea mântuirii și în același timp să poată lua cât mai multe suflete și să le călăuzească în acest sens. Am calități și defecte ca oricine, împliniri și dezamăgiri. Cred în Dumnezeu și ceea fac este ceea ce mi-am dorit toată viața, respectiv să fiu în mijlocul credincioșilor, să le ascult bucuriile și necazurile și, în măsura posibilităților, să le pot fi alături.

Sunt unul dintre ctitorii Mănăstirii Cerbu din Tulcea care a fost luată abuziv de Arhiepiscopia Tomisului care l-au îndepărtat pe ctitorul principal V.P. și inevitabil au lovit și în mine. Am făcut Drumul Crucii și Golgota tot în Tulcea, lucru unicat în România. Prigoana Bisericii Ortodoxe Române împotriva mea a venit atunci când eu am decis să mă alătur altei grupări bisericești adică: am ales să slujesc pe vechiul calendar datorită convingerii mele că acesta este și cel adevărat. Cei care țin noul calendar sărbătoresc Paștele odată cu noi pe vechiul calendar. Sfânta Lumină la Ierusalim coboară pe vechiul calendar și mai apoi ajunge și la noul calendar. De aceea toate popoarele ortodoxe mari țin vechiul calendar – Rusia. În ceea ce privește succesiunea apostolică de pe vechiul calendar eu am succesiune apostolică de la episcopii din exil (Rusia).”

După ce ne-a oferit scurta prezentare proprie, Episcopul Casian ne-a dat spre publicare următorul comunicat răspuns la comunicatul acuzativ al Patriarhiei Române. Răspuns la comunicatul Patriarhiei Române:

Nu am făcut parte niciodată din Biserica Ortodoxă Română, și nici nu-mi doresc acest lucru! Comentariile răutăcioase mărturisite la adresa mea de către Cancelaria Sfântului Sinod, nu fac decât să smintească credinciosul de rând.

În comunicat BOR spune că Episcopul Casian are dosare penale și „este certat cu legea” dar nu se menționează faptul că a avut aceste dosare tocmai din cauza Biserici Ortodoxe Române fiind acuzat de aceste fapte prin oamenii bisericii tocmai datorită faptului că aparține Bisericii de pe Calendarul Vechi. Mai mult, trei instanțe de judecata au hotărât ca numitul Episcop Casian să primească trei ani cu suspendare (fără executare) la insistentele B.O.R!

Tot in comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod se arată faptul că m-am autointitulat „Părintele Bartolomeu de la Sihastria Voronei” și că am strâns foloase necuvenite. Acesta a fost doar un zvon, care a circulat pe internet, și nu-mi aparține. In perioada în care am fost Arhimandrit (purtător de doua cruci), la hirotesie am primit numele de Bartolomeu, iar in momentul in care am devenit Episcop am revenit la numele de Casian.

Patriarhia Română nu recunoaște hirotonia mea și foarte bine face deoarece nici nu mă interesează sa-mi recunoască hirotonia fiindcă eu nu fac parte din B.O.R !

Telul meu în această viață vremelnică, nu este acela de a duce muncă de lămurire cu Patriarhia Română.

Suntem două instituții separate și de aceea nu trebuie să ne pierdem în amănunte! Cu stima și deosebit respect le doresc Pace și Binecuvântare!

Credincioșilor care au văzut comunicatul și s-au tulburat sufletește le cer iertare că am fost pricină de sminteală și le mulțumesc pentru mesajele de susținere și încurajare. „Vai omului aceluia prin care vine sminteala.”(Matei, Capitolul 18)”, Episcop Casian, Episcopul Românilor din Atena.

Pentru cei care doresc să vorbească cu Episcopul Casian îl pot găsi la telefonul +40727558408. La încheierea discuției noastre, Episcopul Casian a dorit să subliniem că încearcă să nu dea curs altor acuzații venite din partea BOR și să nu transforme neînțelegerile dintre cele două biserici într-un proces public în presa românească din Grecia.

Cu această ocazie, Episcopul Casian îndeamnă credincioșii ortodocși indiferent de calendar să ajungă la aceeași masă.

Ana Țuțuianu – Ziarul Online Românesc din Grecia, www.romedia.gr

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Vino acasă la Brâncuşi!”, succes cultural şi turistic internaţional

Munca la negru ucide, mort la locul de muncă, transportat acasă pentru a ascunde accidentul