in

Exodul românilor: Londra, prima destinație în preferințele celor care pleacă din țară

Exodul românilor continuă. Aproximativ 63.000 de români, adică 30% din totalul celor 210.000 de români care au plecat din țară în 2016, au ales ca destinaţie Marea Britanie, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Marea Britanie rămâne, astfel, pentru al doilea an consecutiv, destinaţia preferată a românilor care pleacă în străinătate, scrie Ziarul Financiar.

În 2015, aproximativ 55.000 de emigranţi români (adică 28% din totalul celor care au plecat în 2015) au ales Marea Britanie.

„Deplasarea migraţiei româneşti de la predominant spre sudul Europei la predominant spre nord şi zona anglo-saxonă se înscrie în trendul general, care s-a remarcat de mai multă vreme. Această schimbare a început să se observe de la sfârşitul crizei financiare globale, în perioada 2010-2011. Ceea ce surprinde este faptul în continuare Marea Britanie este pe primul loc, având în vedere discuţiile despre Brexit. Deşi nu sunt luate încă decizii în detaliu în legătură cu condiţiile de acceptare-admitere a străinilor după Brexit, migranţii reacţionează de regulă anticipativ“, a declarat Dumitru Sandu, profesor universitar la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Plecarea românilor rămâne un fenomen extrem de îngrijorător.

12% din populația totală a țării, a locuit în străinătate mai mult de un an, potrivit Monitorului Social al Fundației Friedrich Ebert.

Procentul românilor care trăiesc și muncesc peste hotare este aproape dublu la grupa de vârstă 25-40 de ani, cea mai activă atât pe piața muncii, cât și în ceea ce privește fertilitatea.

Astfel, unul din cinci români din această grupă de vârstă trăiește și lucrează în străinătate. Mai mult, copiii lor s-au născut sau se vor naște în străinătate. Aproape 5% dintre copiii români sub 4 ani trăiesc în străinătate, iar procentul acestora se apropie de aproape 8% pentru grupa de vârstă 5-9 ani.

Procentul românilor care locuiesc în străinătate pe termen lung este mai mare în mediul urban (15,9%) decât în ​​mediul rural (6,1%), probabil pentru că mulți oameni din mediul rural muncesc peste hotare pe baza contractelor sezoniere, potrivit studiului.

Cea mai mare pondere a românilor care trăiesc în străinătate se află în regiunea nord-est (Moldova), respectiv 17,7% din populația din această zonă.

Aceasta este, de asemenea, cea mai săracă regiune din România și una dintre primele cinci cele mai sărace din UE, cu un PIB pe cap de locuitor de doar 36% din media UE, potrivit datelor Eurostat.

Studiul Fundației Friedrich Ebert se bazează pe datele oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS), care arată că România are o populație totală de 22,2 milioane și o populație rezidentă de doar 19,6 milioane.

Instabilitatea politică este şi ea una din cauzele care au accentuat fenomenul migraţiei în rândul tinerilor.  „Sunt tineri care au încercat cel puţin 10 ani să lucreze în România, să-şi creeze o stabilitate socială şi financiară, să-şi clădească o carieră şi foarte probabil mulţi dintre aceştia sunt tineri deja căsătoriţi şi părinţi ceea ce înseamnă că este vorba de o migraţie a familiilor nu doar de o migraţie a unui singure persoane din familie. Vorbim de tineri adulţi dezamăgiţi de instabilitatea politică din ţară care a condus la instabilitate economică şi scepticism în viitorul ţării”, a declarat psihologul Mihai Copăceanu,

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ragusa, a încercat să mituiască un carabinier, i-a oferit 50 de euro pentru că nu avea asigurare la mașină

Nerola, carabinierii recuperează pradă de 2.000 de euro, român denunțat