in

Foaie de parcurs cu termene precise privind soluționarea problemelor lucrătorilor români din sudul Italiei: soluția propusă în Comisia românilor de pretutindeni

Comisia românilor de pretutindeni din Senat va propune Guvernului și ministerelor cu atribuții în domeniu o foaie de parcurs cu termene precise privind soluționarea problemelor lucrătorilor români din sudul Italiei (Ginosa, Puglia și Sicilia), urmând ca în acest sens o delegație a Parlamentului României să se întâlnească cu parlamentarii italieni din Sicilia, a declarat marți senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei românilor de pretutindeni, ca o concluzie la o dezbatere pe această temă.

„În urma discuțiilor pe care le avem cu autoritățile italiene, urmărim modul în care sunt plângerile care au fost făcute de cetățeni. În cazul în care nu avem plângeri făcute de cetățenii români din zona respectivă, vom stabili o periodicitate a vizitelor, fie că e vorba de vizitele misiunilor diplomatice, fie că e vorba de vizitele parlamentarilor români. Intenționăm să organizăm o delegație a Parlamentului României, să aibă discuții directe cu parlamentarii sicilieni. Vrem să mergem chiar la firul ierbii, să ne întâlnim cu parlamentarii italieni și împreună cu ei să stabilim ce avem de făcut, pentru că ei cunosc cel mai bine ce se întâmplă cu aceste companii care îi tratează în mod abuziv pe românii care locuiesc în Sicilia, în Puglia sau în oricare altă parte a Italiei”, a precizat Badea.

El a adăugat că această problemă nu este numai în Sicilia, Puglia sau Calabria, ci și în Germania, iar o bună comunicare și un parteneriat interinstituțional pe măsură — Guvern, Parlament și mediul asociativ — va putea „să dea o șansă” soluționării acestei probleme.

„Situația, din punctul meu de vedere, este explozivă. Unul dintre invitații noștri care au fost audiați vorbeau chiar de venituri mai mari decât din traficul de persoane. În acest condiții, noi considerăm că o bună comunicare și un bun parteneriat interinstituțional — Guvern, Parlament și mediul asociativ — va putea să ne dea o șansă să soluționăm această problemă. Atât timp cât autoritățile italiene nu au reușit să pună capăt acestui „caporalat” chiar pe teritoriul Italiei, autoritățile române cu siguranță nu vor reuși să rezolve problema. Însă, ceea ce putem să facem noi este să tragem un semnal de alarmă atât la nivel public în România, cât și în relația noastră cu autoritățile italiene și să monitorizăm și să le dăm oamenilor încrederea că pot să comunice aceste situații”, a arătat Badea.

Senatorul a adăugat că în ultima vreme românii sunt implicați — mai ales în Puglia și în Ginosa — unde au fost semnalate asemenea cazuri, menționând că se impune ca ministerul român de Interne să ia măsuri pentru identificarea și distrugerea acestor rețele de traficanți de persoane.

„Tocmai de aceea le-am atras atenția reprezentanților MAI că trebuie să-și upgradeze prezența instituțională în Italia. Nu este nevoie, dacă numești un atașat de interne, să intervină în primul rând autoritățile italiene să ceară așa ceva, poți să o propui tu, iar autoritățile italiene vor fi de acord să ai un atașat de interne. Ceea ce ne-a mirat și pe noi și tocmai din acest motiv i-am invitat pe cei de la MAI, cum este posibil ca cetățeni români așa-ziși caporali să nu poată să fie identificați și să nu poată să fie identificată această rețea de trafic de persoane. De aceea noi așteptăm în primul rând de la MAI să ia măsuri în ceea ce privește identificarea acestor rețele de trafic și distrugerea lor și bineînțeles MAE să-și upgradeze prezența sa la nivelul constituirii consulatelor generale, acolo unde sunt efectiv probleme cu românii de pretutindeni”, a susținut Badea.

El a explicat că acest „caporalat”, care a devenit deja sinonim cu traficul ilegal de persoane, este un intermediar care aduce practic cetățenii, îi angajează ilegal la negru, le ia documentele, nu-i plătesc, le oferă tot felul de servicii contra cost, la prețuri „inimaginabile”, în așa fel încât să poată dispune de munca cetățenilor români. „Practic sunt niște cămătari care îi servesc pe patronii de ferme italiene”, a mai precizat senatorul.

La dezbatere au participat, printre alții, parlamentari, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, reprezentante din România ale unor organizații din Italia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Salerno, abandonat pe autostradă, mort român de 26 de ani

”Caporalii” își văd de treabă nestingheriți, ei nu au nevoie de comisii