Menu
in

Haos total, bătaie de joc şi o umilinţă nemaiîntâlnită la Consulatul de la Salonic. ”Pentru ce-i plătim?”

Laura Kalogiros, o româncă rezidență în Grecia, ne-a trimis la redacție o scrisoare și un video care se doresc a fi un protest împotriva serviciului oferit de misiunea diplomatică a României la Salonic. Românca denunță indiferența funcționarilor și slaba pregătire pe care le-au dovedit angajații consulatului.

Deși în sala de așteptare erau români cu copii în brațe, la ora 11.53 ghișeul era încă închis. ” Un haos total, o bătaie de joc şi o umilinţă nemaiîntâlnită! …Pur şi simplu te sfidează, acest consulat este o afacere de familie în care ei îşi fac programul cum doresc. Revoltător! Pentru ce-i plătim???”, scrie Laura Kalogiros în scrisoare.


Iată mai jos textul complet și video:

”Practic, nici nu ştiu cu ce încep mai întâi povestirea. După momentele de umilinţă pe care le-am trăit joi, 7 iulie 2016, în Consulatul României din Salonic, încă sunt dezorientată și extrem de dezamăgită…

Încercam de câteva zile să contactez telefonic consulatul, în ideea de a vorbi cu un funcţionar care să-mi explice anumite detalii de procedura în vederea redactării unei procuri speciale, dar vorbeam numai cu roboţii.

Miercuri, 30 iunie, în jur de 15.30, am încercat încă o dată să formez numărul consulatului, când, în sfârşit, îmi răspunde o funcţionară (alta decât faimosul robot) şi îmi face transferul către un angajat în vederea obţinerii mai multor informaţii în legătură cu actul pe care vroiam să-l semnez. Fără a se recomanda cine este (deşi l-am întrebat) mi-a spus să am procura redactată de către un notar din România, s-o trimit în format excel pe mail şi să mă prezint după câteva zile la consulat. Îl întreb dacă îl pot căuta atunci când ajung acolo şi-mi spune că el pleacă în concediu săptămâna următoare. Ulterior mi-am dat seama că am vorbit cu consulul în persoană, domnul Martin-Ladislau SALAMON.

Am trimis mailul cu procura ataşată în cursul zilei de luni, 4 iulie, iar joi, 7 iulie 2016, orele 9.30 ne-am prezentat la Consulat. În faţa noastră erau 2 persoane care aşteptau să depună actele în vederea eliberării paşaportului. Programul începe la orele 9.00, la ghişeu a fost chemată prima persoană după orele 10.00.

Prima depunere a durat vreo oră, între timp am fost întrebaţi de consul motivul pentru care ne-am prezentat acolo. Ne-a spus, după vreo 15 min., că nu găseşte nici un mail trimis de noi cu nici o procura ataşată.

Pe la 10.30 a aparut o doamnă blondă, cu părul lung (ulterior am aflat că este soţia consului), care a intrat relaxată în încăpere şi a început să-şi caute prin geantă alte 10 min. Noroc cu apariția ei, apăruse şi mailul între timp, pentru că era chiar ea cea care se ocupa în mod direct de eliberarea procurii.

În sala de aşteptare a apărut domnul consul care mi-a spus că la consulat nu se pot elibera procuri speciale în condiţiile în care mandantul este persoană juridică, că el eliberează numai în cazul mandantului persoană fizică! Şoc şi groază, nu-mi vine să cred. Încerc să-i explic că motivul pentru care dorim să facem această procură este depunerea la OCPI şi Primărie a unor documente în vederea eliberării avizelor pentru construcţie, fiind vorba de un teren a cărei proprietară este societatea comercială cu sediul în România, ai cărei asociaţi eram cei doi prezenți în consulat, mandatarul fiind inginerul topograf care ne făcea documentaţia.

Mi-a spus să contactez un notar din România cu care poate vorbi, întrucât el nu are cunoştinţă de aşa ceva. Ceea ce am şi făcut, nu aveam altă soluţie. Ajungem la o concluzie finală, după discuţia cu notarul, aşteptând să fim chemaţi să semnăm!

Între timp, doamna blondă iese în sala de aşteptare şi mă întreabă cine a redactat procura (spunându-i deja că de un notar) pentru că nu este formulată corect gramatical, din conţinut reiese că mandatarul mă reprezintă numai pe mine, nu şi pe asociatul meu. Neînţelegând ce vrea să spună, începe să citească. Îmi dau seama că doamna are probleme grave cu limba româna, uitase că mandantul era o „ea”- societatea , nu eu , persoană fizică.

Modificările pe care le-a făcut în conţinutul procurii sunt extrem de puţine, în sensul, un rând. Pentru asta am aşteptat până la 12.40 să finalizăm această formalitate, extrem de complicată, după cum s-a înţeles.

În acest timp, o altă persoană se ocupa de primirea actelor în vederea eliberării paşapoartelor. Cea de-a două persoană care venise pentru paşaport a aşteptat o oră și jumătate pentru a finaliza procedura depunerii actelor.

Pe la orele 11.00 apar alte două persoane în vederea eliberării paşaportului, îi întreabă dacă au programare, li se spune că nu, veniseră de la 300 km distanţă pentru că nu au reuşit să vorbească cu cineva din consulat. Soluţia era să se mai întoarcă pe la 13.30 să vadă dacă nu mai sunt alte persoane care au programare (şi credeţi-mă, este într-o gaură de şarpe acest consulat).

Observ că nu existau programări, nu se prezintă nimeni după cea de-a două persoană, pentru paşaport, funcţionarul public de la biroul respectiv părăseşte chiar încăperea, iar până la 12.40, când am plecat noi, nu mai era nici o programare.

Un haos total, o bătaie de joc şi o umilinţă nemaiîntâlnită! Între timp îşi rezolvau problemele, îşi beau liniştiţi cafeaua, nu-i interesează că sunt persoane care pierd o zi de lucru că să se poată deplasa sute de km să-şi rezolve problemele.

Pur şi simplu te sfidează, acest consulat este o afacere de familie în care ei îşi fac programul cum doresc. Revoltător! Pentru ce-i plătim???

Chitanţa mi-a fost eliberată pentru mine, persoană fizică, nu pentru societate, aşa cum era firesc, această fiind subscrisă mandantă! În momentul în care i-am explicat domnului consul, mi-a spus că nu are nici o importantă! Evident, el este plătit din taxele vărsate de noi, că doar nu plătise el 60 euro pentru o procură redactată de altcineva, faptul că nu o putem deconta pe cheltuieli nu are nici o relevanţă pentru acest consul, deşi am uitat să precizez că cel mai rapid lucru pe care l-au făcut, chiar de la început, a fost să încaseze banii!”

Un cetăţean român din Grecia,
Laura Kalogiros


Citește și:

Sediile ambasadelor României, loc de întâlnire pentru filialele partidelor politice

Românii din Grecia se revoltă împotriva ambasadorului: ”Refuzăm categoric orice discuţie”

Manifestanții români din Atena, așteptați de poliția elenă: ”Cerem demisia ambasadorului!”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version