Menu
in

Horă românească la Bruxelles, de Ziua Națională

Sute de români s-au încins duminică în horă, de Ziua Națională, pe esplanada Atomium-ului, monumentul reprezentativ al Bruxelles-ului, pentru a-și afirma mândria națională și portul popular și, nu în ultimul rând, pentru bucuria de a fi împreună.

Între 300 și 500 de români, potrivit organizatorilor din cadrul asociației Rosa Belgia, au răspuns apelului lansat în principal pe rețelele de socializare de a veni să se prindă în horă la Atomium de Ziua Națională, îmbrăcați, în măsura posibilităților, în costume populare. Unii dintre ei au venit din Germania și Olanda pentru a fi alături de conaționalii lor de 1 decembrie, dar spun că sutele de kilometri străbătute nu înseamnă nimic când vine vorba de mândria și solidaritatea națională.

‘Am venit din Germania pentru manifestarea legată de ziua de 1 decembrie pentru că îmi place să încurajez spiritul asociativ al românilor din diaspora, mai ales că suntem peste granițe și evenimentele sunt mai rare. Vrem să dăm amploare evenimentelor care promovează mândria românească și arată că putem fi uniți și în afara granițelor, cu atât mai mult în ziua de 1 decembrie’, a declarat pentru Agerpres George Luca, un instalator de 27 de ani din Mannheim care a condus aproximativ 500 de kilometri pentru a ajunge la Bruxelles împreună cu soția și cu prietenii.

Bucuria este însă la fel de mare și pentru românii aflați de mai mulți ani în Belgia, întrucât își aduc aminte că la momentul venirii nu erau decât o mână de oameni și nu puteau organiza astfel de evenimente.

‘Sunt plecată de 13 ani din România și vin de fiecare dată cu drag să revăd românii, tradiția. Port o ie care provine din județul Hunedoara, de la Hațeg. Sunt foarte mândră pentru că, în urmă cu 13 ani, când am venit eu în Bruxelles, eram aici doar câțiva români și trebuia de fiecare dată să ne ascundem. Astăzi sunt mândră că putem să ne afișăm portul și tradiția‘, a declarat Florentina Șeitan, de 35 de ani, care lucrează în administrația comunei Woluwe Saint-Pierre din Regiunea Capitalei Bruxelles.

Faptul că românii din diaspora sunt ‘mai calzi’ de Ziua Națională este evident pentru cei veniți din România special pentru evenimentele organizate de 1 decembrie. ‘Dorul de țară se simte. Am avut aici ocazia să întâlnesc aici oameni din zona Făgărașului care au lăcrimat când ne-au văzut și au recunoscut costumele, deși au venit aici, au joburi foarte bune și este foarte bine, dar totuși dorul de țară aici este mai aprins într-o zi ca aceasta‘, a declarat Maria Sofonea, care conduce ansamblul Mugurii Drăgușului de la Făgăraș.

Ea spune că, în ciuda faptului că au plecat de ani de zile din țară, românii nu au uitat pașii de horă. ‘Cred că, atunci când locuiești în altă parte, ești mult mai atent cu tot ce înseamnă România, cu tot ce înseamnă spiritul românesc, cultura românească, tot ce înseamnă identitate națională. Ești mai grijuliu, le păstrezi ca într-o ladă de zestre și când este momentul potrivit le scoți să le arăți și celor din jur’, a mai spus profesoara Maria Sofonea.

Organizatorii și-au exprimat satisfacția pentru numărul mare al românilor veniți să danseze hora lângă Atomium, care le-a depășit așteptările, fapt favorizat și de vremea însorită, o excepție pentru Bruxelles în ultima perioadă.

Cred că au fost între 300 și 500 de persoane. Ceea ce m-a bucurat foarte mult este că am văzut foarte multe persoane îmbrăcate în costume populare, așa cum le-am rugat să vină danseze Hora Unirii împreună cu noi la Atomium’, a declarat președintele Asociației Rosa Belgia, Răzvan Lizo.

El susține că inițial asociația a dorit să organizeze evenimentul în Grand Place, dar întrucât primăria nu a acordat autorizație pentru acel loc, hora românească a fost mutată la Atomium, pentru că s-a dorit să aibă loc într-un loc reprezentativ pentru Bruxelles.

‘E prima oară când se face ceva de genul acesta la Bruxelles de către asociații românești, pentru că a mai fost un eveniment în vara anului acesta organizat de prietenii noștri bulgari în Grand Place. Am participat la eveniment în luna iunie, dar vă spun sincer, fără să mă laud, al nostru a fost mult mai frumos și cu mult mai mulți oameni’, a adăugat Răzvan Lizo.

‘Cred că este un eveniment reușit și cred că prietenii noștri belgieni au văzut că există lucruri bune pe care le pot face românii pentru a-și promova identitatea, cultura, pentru a arăta celorlalți că se poate trăi în pace și armonie la Bruxelles, unde trăiesc 97 de naționalități diferite’, a mai afirmat el.

Românii au dansat hora timp de aproape o oră pe esplanada Atomium-ului, sub privirile curioase ale localnicilor și ale turiștilor, care nu în puține cazuri li s-au alăturat românilor pentru a încerca să prindă pașii. În zonă au răsunat ‘Noi suntem români’ și ‘Hora Unirii’, interpretate de soliștii vocali ai ansamblului de la Făgăraș, dar organizatorii au împărțit și participanților versurile lui Vasile Alecsandri, motiv pentru care zeci de români ‘și-au dat mâna’ în intonarea acestui veritabil imn al unirii.

foto: Facebook

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version