in

Imigranţii, mai fericiţi decât italienii

Eşti satisfăcut de propria viaţă? Feţe sumbre în rândul italienilor, zâmbete printre imigranţi, care însă trebuie să facă faţă în fiecare zi unei lungi serii de discriminări. Este ceea ce arată ancheta „Percepţiile cetăţenilor străini: satisfacţie, încredere şi discriminare” realizată de Istat pentru Departamentul pentru Şanse Egale.

Iată primele rezultate, difuzate pe 28 octombrie:

  • Majoritatea cetăţenilor străini este satisfăcută de viaţă în ansamblul ei în măsură sensibil mai mare decât italienii.
  • Dintre străini 60,8% indică punctaje ridicate de satisfacţie privind viaţa, între 8 şi 10, faţă de 37,2% în rândul italienilor. Mai satisfăcute sunt femeile şi străinii tineri. Majoritatea străinilor (58,6%) este satisfăcută de muncă (28,7% atribuie un punctaj de 8, 9,8% de 9 şi 20,1% de 10).
  • Cei mai satisfăcuţi de muncă sunt cetăţenii filipinezi şi moldoveni, cei mai puţin satisfăcuţi sunt chinezii şi ucrainenii.
  • Atât în rândul străinilor cât şi al italienilor predomină un climat general de neîncredere, mai accentuat la italieni. Numai 27,8% dintre străini şi 21% dintre italieni consideră că mare parte a lumii e demnă de încredere.
  • Dintre persoanele străine de la 15 ani în sus, 29,1% declară că au suferit discriminări în Italia fiindcă sunt de origine străină sau din cauza caracteristicilor lor. Bărbaţii străini şi adulţii între 25 şi 44 de ani par să sufere neplăcerile cele mai mari.
  • Dintre străini 19,2% au suferit un tratament mai puţin favorabil în timp ce lucrau sau îşi căutau de lucru: 16,9% la muncă şi 9,3% la căutarea unui loc de muncă.
  • În mediul de muncă femeile resimt mai mult decât bărbaţii un climat ostil din partea colegilor/superiorilor/clienţilor (53% faţă de 46,8%). Bărbaţii declară mai frecvent că au primit sarcini de muncă excesive sau penalizatoare (31,6% faţă de 24% în rândul femeilor).
  • Dintre străinii care au declarat că au fost discriminaţi la muncă, 89,5% consideră că acest lucru s-a întâmplat din cauza propriei origini, 22,9% din cauza slabei cunoaşteri a limbii italiene, 14,6% din cauza culorii pielii.
  • 12,6% dintre străinii de la 6 ani în sus care au început studii în Italia declară că au fost discriminaţi în acest context. Colectivele cele mai dezavantajate sunt cele ale femeilor străine (14,2%) şi ale tinerilor între 14 şi 19 ani (17,4%).
  • Comportamentul discriminatoriu a fost pus în practică cel mai frecvent de cei de aceeaşi vârstă sau de colegii de studii (78,4%), mai puţin de profesori (35%) şi de personalul auxiliar (8,8%).
  • 10,5% dinstre străini au suferit discriminări în timp ce erau în căutarea unei case, 8,1% în birouri/oficii publice sau în mijloace de transport, 6,2% din partea vecinilor. Numai 3,7% dintre străini au resimţit un climat de ostilitate împotriva lor atât de puternic încât să-i determine să se mute în altă parte.
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Renzi: „Cetăţenie pentru copiii străini după un ciclu de studii”

Ponta a dat explicații în Parlament despre votul în Diaspora. Lubanovici: ”Lecţia pe care aţi primit-o vă va fi de folos”