Menu
in

În 2021 se va face recensământul populației, INCLUSIV ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE, neparticiparea aduce amenzi între 1.000 și 3.000 lei

Aproape toți românii și toți cei care au reședința pe teritoriul României sunt obligați să participe la recensământul din 2021. Cu alte cuvinte, ei trebuie să le ofere recenzorilor suficiente informații astfel încât să poată fi identificați și luați în considerare la calculul populației României și pentru ca locuințele lor să fie incluse în recensământul clădirilor.

Potrivit OUG nr. 19/2020, este obligatorie recenzarea următoarelor persoane:

  • persoanele cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, cu reședința obișnuită în România;
  • persoanele cu cetățenie română, cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni;
  • persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic.

De asemenea, recensământul va viza nu numai populația României, ci și gospodăriile, locuințele și clădirile de pe teritoriul țării.

În acest context, vor fi colectate, pentru obținerea informațiilor despre persoane și despre locuințe, date precum:

  • CNP-ul celor vizați;
  • adresa lor;
  • starea civilă;
  • date privind contribuțiile la asigurările sociale;
  • date din Registrul general de evidență a salariaților etc.

Atenție! După cum voi detalia mai jos, nu toate aceste date vor fi furnizate, direct, de persoanele recenzate. Multe vor fi colectate de instituții publice, iar persoanele vizate vor trebui doar să se asigure, în anumite situații, că ele corespund realității.

Refuzul de a furniza date pentru recensământ este contravenție și poate atrage amenzi între 1.000 și 3.000 lei

Cum se va face recenzarea și când

Recenzarea se face în două feluri – fie prin interviuri luate de recenzori (iar, de principiu, acestea se vor desfășura la locuința persoanei intervievate), fie prin autorecenzare – în acest caz, persoana vizată va introduce, pe o platformă de internet, datele personale.

Pentru a facilita accesul la platformă, autoritățile vor pune la dispoziție un sistem în limba română, într-una de circulație internațională, însă și în limbile minorităților naționale.

În același timp, OUG nr. 19/2020 prevede că datele pentru recensământ vor fi colectate și prin alte moduri:

  • din surse administrative (de aceea, anumite date care vor apărea pe formularele de pe platforme online vor fi precompletate, iar persoanele vizate vor trebui să se asigure că acele date corespund realității);
  • prin metode statistice (în principal, pentru a verifica completitudinea datelor finale).

În anumite situații, informațiile vor putea fi obținute chiar și de la vecini. E vorba de situațiile în care toate persoanele dintr-o locuință lipsesc. În cazul în care doar unele vor lipsi, informațiile vor fi date de celelalte persoane care locuiesc acolo.

Perioada în care va avea loc colectarea datelor va fi iulie-noiembrie 2021. Însă, după cum vor alege să completeze online (sau să le furnizeze direct unui recenzor) datele personale, cei vizați vor trebui să țină cont de următoarele perioade:

  • august-septembrie 2021 (completarea datelor pe internet);
  • octombrie-noiembrie 2021 (interviuri cu persoanele care nu s-au autorecenzat prin internet).

un articol avocatnet.ro

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version