Menu
in

În Italia, femeile câştigă cu 7% mai puţin decât bărbaţii

În Italia bărbaţii câştigă în medie cu 7,2% în plus faţă de femei. În detaliu, retribuţia brută anuală pentru lucrătorii de sex masculin, în 2014, a fost echivalentul a 29.891 de euro, faţă de 27.890 de euro în cazul colegelor lor.

Diferenţele retributive pe baza sexului au fost fotografiate de Gender Gap Report 2015, un studiu realizat de Observatorul JobPricing, care aparţine societăţii de consultanţă HR Pros.

Surprinzător, diferenţa dintre bărbaţi şi femei la nivel salarial din Italia este printre cele mai mici din Europa. Toate principalele ţări europene demonstrează o diferenţă de salariu de peste 10%, cu o medie continentală de 16,4%.

Deosebirile subliniate de studiu nu stau numai în diferenţa salarială, ci şi în funcţiile ocupate în cadrul societăţilor: în funcţiile de conducere, prevalenţa masculină este netă. În particular, 71% dintre directori şi 58% dintre cadrele de conducere sunt bărbaţi. Totuşi, prezenţa feminină în poziţiile de vârf ale societăţii a devenit mai relevantă pe timpul ultimilor zece ani. Femeile cu funcţii de conducere au ajuns de la 24% în 2004 la 29% în 2013.

În fine, diferenţele de sex sunt evidente şi în raportul dintre nivelul de educaţie şi salariu. În Italia numărul femeilor lucrătoare şi licenţiate, 3,5 milioane, îl depăşeşte pe cel al bărbaţilor, care se opresc la 2,9 milioane. Cu toate acestea, un bărbat cu o diplomă universitară câştigă în medie 48.000 de euro brut anual, în timp ce o femeie numai 36.000, cu o diferenţă de 33,3%.

Alegeri locale Italia 2015, reguli pentru alegătorii și candidații români

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version