in

Institutul Limbii Române, condus de un obscur predicator, interpelare în Parlament: «Până când?»

Interpelare în Parlamentul României despre haosul care există în momentul de față la Institutul Limbii Române (ILR). Deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean, cere explicații în legătură cu numirea ca interimar la conducerea instituției a lui George Ovidiu Doca, ”în urma unui scandal de proporții și în ciuda contestării acestuia de Consiliul de Coordonare al ILR, care l-a catalogat pe noul director drept o persoană necunoscută și inadecvată profesional”.

Precizăm că ILR gestionează cursurile de limbă cultură și civilizație românească (LCCR), proiect prezent în mai multe state și cuprinde sute de profesori și elevi români din diaspora. Ceea ce părea nu demult un proiect aproape reușit, cu cursuri care se desfășoară în Italia, Spania, Portugalia, Belgia și Irlanda, se pare că se va duce pe apa Sâmbetei, după ce directoarea de la ILR (Institutul Limbii Române), Corina Cherdeș, a fost schimbată cu un predicator, pastor adventist. Se anunțase un concurs în luna februarie, dar postul a rămas doar cu un interimar: George Ovidiu Doca.

Despre George Ovidiu Doca nu se știau prea multe în afara faptului că e predicator penticostal, cu multe filme postate pe Youtube. Legătura între ocupația sa și numirea la conducerea ILR nu se lega decât din faptul că în anul 2016 a candidat pe listele ALDE la Camera Deputaților și astfel a înțeles toată lumea imediat care îi sunt calitățile. ”Trebuie să știți că nici la București, dar nici la Bihor nu se cunosc mai multe informații despre parcursul academic al domnului Doca. Știm doar că a candidat, fără succes, în 2016 pe lista ALDE Bihor pentru Camera Deputaților. Dar, cu siguranță, acest lucru nu îl califică pentru funcția onorantă pe care o ocupă.”, a scris deputatul Dehelean în interpelarea adresată ministrului educației naționale, Valentin Popa.

Totul bine și frumos, dar în scurt timp au apărut o grămadă de nemulțumiri. Toată lumea aștepta luna februarie pentru că fostul ministru Liviu Pop promisese concurs. Lucru specificat în interpelare și de deputatul USR Dehelean. Suntem în luna aprilie și nu s-a mai auzit nimic despre organizare. S-a auzit în schimb că domnul George Ovidiu Doca, interimarul de la ILR, a fost chemat la comisia de disciplină a ministerului pentru a da explicații în legătură cu o deplasare în Spania și lipsa organizării unui congres cu lectorii din străinătate. Acesta însă nu s-a prezentat…

Iată interpelarea deputatului:

”Domnule Ministru,

Institutul Limbii române este condus în continuare de domnul George-Ovidiu Doca, numit de predecesorul dumneavoastră, în urma unui scandal de proporții și în ciuda contestării acestuia de Consiliul de Coordonare al ILR, care l-a catalogat pe noul director drept, „o persoană necunoscută și inadecvată profesional”.

Chestionat de presă la momentul numirii (decembrie 2017), ministrul Liviu Pop a afirmat ca postul de director al ILR va fi scos la concurs la sfârșitul lunii februarie.

Trebuie să știți că nici la București, dar nici la Bihor nu se cunosc mai multe informații despre parcursul academic al domnului Doca. Știm doar că a candidat, fără succes, în 2016 pe lista ALDE Bihor pentru Camera Deputaților. Dar, cu siguranță, acest lucru nu îl califică pentru funcția onorantă pe care o ocupă.

Dat fiind faptul că o instituție atât de importantă a ajuns sub conducerea unei persoane fără nicio pregătire în domeniu, fără expertiza și experiența necesare înțelegerii rolului ILR, și cu atât mai mult necesare managementului instituției, vă rog să-mi comunicați rezultatele concursului organizat pentru funcția de director al Institutului Limbii Române, dar și aspectele care l-au recomandat pe domnul Doca să ocupe această funcție. Care este programul și ce obiective și-a asumat domnul Doca în acest mandat?”

Andi Rădiu


Una dintre predicile lui George Ovidiu Doca, care pot fi vizionate pe Youtube:

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Roma, Expo România-Italia, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri și comunității românești din diaspora

Verona, nu purta cască, român mort pe motoretă la 23 de ani