in

A intrat în circulație noua bancnotă de 50 de euro. Vezi elementele suplimentare de siguranță VIDEO

Banca Centrală Europeană a pus în circulație începând de marți, 4 aprilie, noua bancnotă de 50 de euro din seria „Europa”, prezentată public în vara anului trecut. Hârtia de 50 de euro este cea mai folosită şi reprezintă 45% din totalul bancnotelor aflate în circulaţie. Pentru a nu crea confuzii, noua bancnotă are tot culoarea portocalie, ca și cea pe care o înlocuieste.

Noua bancnotă este mai rezistentă și cuprinde elemente suplimentare de siguranță. Include o fereastră-portret, element de siguranță inovator utilizat pentru prima dată în cazul bancnotei de 20 euro din seria ”Europa”. Atunci când bancnota este îndreptată spre o sursă de lumină, o fereastră transparentă din apropierea marginii superioare a hologramei redă portretul Europei, personaj din mitologia greacă, care este vizibil pe ambele fețe ale bancnotei. Același portret apare și în filigran.

Aversul bancnotei include un „număr verde-smarald”, respectiv un număr strălucitor care, la înclinarea bancnotei, își schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis și creează un efect luminos care se deplasează în sus și în jos. Aceste elemente de siguranță facilitează verificarea autenticității noii bancnote de 50 de euro prin utilizarea metodei „atinge, privește, înclină”.

Există două serii de bancnote euro. Prima serie cuprinde bancnotele de 5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR, 200 EUR și 500 EUR. Noua serie, ”Europa”, cuprinde în prezent bancnotele de 5 EUR, 10 EUR și 20 EUR, la care s-a adăugat cea de 50 EUR, apoi urmează cele de 100 EUR și 200 EUR. Bancnotele din ambele serii reprezintă mijloace legale de plată în cele 19 țări ale zonei euro.

În luna mai 2016, BCE a decis să nu mai producă bancnota de 500 EUR din seria „Europa”; bancnotele de 500 EUR din prima serie, care sunt încă în circulație, vor rămâne mijloace legale de plată pe o perioadă de timp nelimitată.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Șantaj între români la Borgo Celano: «Dă-ne 1.200 de euro dacă vrei înapoi mașina»

Român dispărut din Torino, trebuia să plece spre România, nimeni nu mai știe nimic de el