in

Iohannis RUGAT să susțină cauza românilor din diaspora, la consultările cu partidele politice

FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa, a trimis în această dimineață o scrisoare, Președintelui României în care l-a rugat să susțină cauza românilor din diaspora în cadrul consultărilor dintre partidele politice și președinte care vor avea loc Miercuri, 28 Ianuarie 2015, la Cotroceni.

Punctele susținute de FADERE și prezentate președintelui sunt următoarele:

1. Considerăm că trebuie să se ia măsuri urgente cu privire la diplomații care sunt vinovați pentru că au ascultat ordine politice și au acționat împotriva drepturilor românilor din diaspora la alegerile din 2 și 16 noiembrie 2014. Ambasadorii, consulii sau personalul MAE care, din funcția de președinți de secții și-au permis să ascundă ștampile, să închidă secțiile cu până la 30 de minute înainte devreme sau să-i îndemne românii să plece acasă explicându-le că oricum un vor mai putea vota, toate aceste persoane primesc încă salariu din Bugetul Statului. Solicităm chemarea lor acasă.

2. Vrem ca pentru românii care locuiesc înafara granițelor să fie creat un Registru Electoral în care oricine dorește să voteze, să se înscrie. Acesta va servi la stabilirea unui număr adecvat de secții de votare și la amplasarea secțiilor într-un mod echilibrat. Deasemenea acesta va servi și la ștergerea din Listele Permanente, existente in tara, a celor din afara țării.Totuși, apreciem că sunt necesare și liste speciale pentru toți cei care nu s-au putut înscrie sau sunt în tranzit.

3. Considerăm că implementarea votului electronic ar fi o soluție foarte bună pentru toți românii care locuiesc destul de departe de secțiile de vot și au un dispozitiv electronic de pe care vor putea vota.

4. Credem că este nevoie și de Votul prin Corespondență pentru toți românii care sunt în afara țării, locuiesc departe de o secție de vot, însă în același timp nu au posibilitatea de a folosi un computer pentru a vota electronic. Pentru toți aceștia considerăm că implementarea votului prin corespondență este binevenită.

5. Cerem echilibrarea numărului de parlamentari între diaspora și țară. Susținem scăderea numărului de parlamentari la nivel național și în același timp creșterea numărului de parlamentari în diaspora în așa fel încât cele șapte milioane de români să fie reprezentate echitabil.

„Ne-am bucura mult dacă partidele politice ar trece peste interesele proprii și s-ar pune de acord cu soluții care să slujească românilor din diaspora și ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2014 să nu se mai repete niciodată”: a declarat Daniel Tecu, președinte FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa.

Presa FADERE

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Foggia, şi-a atacat soţia și copiii cu o seceră: italian arestat

Şoc la Roma, medic jefuit şi ucis în bătaie, trei români arestaţi: „După crimă, am mâncat la Mc Donald’s”