in

Ludovic Orban a anunțat că va desființa Ministerul pentru Românii de Pretutindeni: «Agenţie de voiaj pe bani publici»

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a prezentat câteva ministere care nu vor mai exista în noul Executiv, între care se numără şi Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, potrivit Agerpres.

„… Nu avem patru ministere de Externe, avem un singur Minister de Externe, politica externă se face printr-un singur Minister de Externe. Sunt lucruri de bun-simţ. (…) Multe (n.r. ministere) s-au făcut ca să dea sinecuri.”, a declarat Orban la B1 TV.

El a acuzat faptul că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost o „agenţie de voiaj şi un mod de a aloca bani publici”.

„De exemplu, în Republica Moldova, în Basarabia, au fost finanţate televiziuni, site-uri de ştiri care îl preamăreau pe dictatorul Plahotniuc şi care atacau pe toţi proeuropenii şi proromânii formaţiunilor democratice din banii daţi de la bugetul de stat prin intermediul Românilor de Pretutindeni”, a spus Orban.

Codreanu: „Este o idee total neinspirată”

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul PMP Constantin Codreanu, a atacat intenția liberalilor de a despființa ministerul Diasporei.

„Am văzut configuraţia noului Guvern gândită de Partidul Naţional Liberal. Din păcate, din organigrama acestuia lipseşte Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, tocmai instituţia menită să se ocupe de rezolvarea problematicii complexe a celor peste 10 milioane de români extrafrontalieri. Deşi sunt susţinător fervent al unui Guvern suplu şi eficient, dată fiind supradimensionarea aparatului central de stat, eliminarea MRP din Guvern este o decizie total greşită pentru că vorbim de o instituţie-cheie a României.

Nu accept lipsa fondurilor ca argument în acest caz. Eliminarea pensiilor speciale sau/ şi reducerea subvenţiilor virate în conturile partidelor parlamentare – în prima decadă a lunii octombrie aceasta a fost de 21 de milioane de lei potrivit Autorităţii Electorale Permanente – sunt 2 surse punctuale din care pot fi alocate fonduri pentru MRP. Ca să avem termeni de comparaţie relevanţi, trebuie să ştiţi că bugetul alocat MRP pentru sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni, pentru întreg anul 2019, a fost de 14.665.000 de lei. Quod erat demonstradum!”, a transmis deputatul într-o declaraţia în Camera Deputaţilor.

Codreanu aminteşte că în ianuarie 2018, atunci când guvernarea PSD-ALDE gândise desfiinţarea MRP, s-a opus cu vehemenţă, alături de zeci de organizaţii non-guvernamentale ale românilor din afara graniţelor ţării. Politicianul arăta atunci că desfiinţarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni ar fi un regres politic major şi un atentat la securitatea cultural-identitară a României.

Noua guvernare este deja criticată pentru ideea desfiinţării MRP, înainte de a se instala la cârma ţării. Înfiinţarea acestui minister a fost susţinută de întreaga clasă politică şi de milioanele de etnici români din afara graniţelor ţării. Desfiinţarea MRP, indiferent cine ar decide acest lucru, ar reprezenta un act ostil milioanelor de români extrafrontalieri.

„Este o idee total neinspirată, care transmite un semnal politic pe cât de clar, pe atât de greşit. Sacrificând Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, noua guvernarea sacrifică interesele celor peste 10 milioane de români de peste hotare.

Organizaţiile reprezentative ale românilor de pretutindeni, fie că sunt din comunităţile istorice, din Republica Moldova sau din Diaspora, au cerut răspicat nu doar păstrarea şi consolidarea administrativă a MRP, dar şi creşterea substanţială a bugetului acestuia, inclusiv la recentul Forum al Românilor de Pretutindeni, organizat, luna trecută, la Bucureşti”, mai spune parlamentarul.

Codreanu accentuează că pentru niciun alt minister, în toată istoria României, nu s-a făcut atâta campanie şi nu a existat o aşteptare mai mare din partea a peste jumătate din naţiunea română rămasă sau plecată în afara graniţelor ţării. În acest context, aminteşteArticolul 7 din Constituţia României, intitulat românii din străinătate: „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt”.

„Este firesc să ne întrebăm: cine are nevoie de desfiinţarea MRP şi pentru care scop anume? Niciodată Ministerul Afacerilor Externe sau Ministerul Culturii sau alte ministere nu vor putea face faţă cum se cuvine multiplelor şi complexelor nevoi ale celor peste 10 milioane de români. E cu atât mai greu de înţeles şi de acceptat această intenţie de desfiinţare a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în condiţiile în care vorbim de un partid politic ce se bucură de o mare susţinere în rândul cetăţenilor români din afara graniţelor ţării.

Aşa cum am procedat şi anterior, în repetate rânduri, fac apel către noua guvernare a ţării, care urmează să se instaleze, în viitorul apropiat, la Palatul Victoria: renunţaţi la orice intenţie de dizolvare a MRP! Trebuie să consolidăm această instituţie, inclusiv printr-o bugetare adecvată, pentru a ne putea îndeplini exemplar, ca stat naţional, obligaţia de sprijinire a românilor de pretutindeni. Renunţaţi la populismul ieftin al desfiinţărilor şi tăierilor!”, este mesajul deputatului Constantin Codreanu.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Burcea Florentina, 28 de ani, mama unui copil mic, a dispărut din Catania

Româncă minoră din Italia, sechestrată de un tunisian care a torturat-o şi a lăsat-o însărcinată