in

MAE îi pune la treabă pe ambasadori: ”Reconstruiți legăturile cu diaspora, serios afectate”

Ministrul de Externe le-a trasmis ambasadelor, după incidentul de la Paris, că este inacceptabilă folosirea în comunicarea instituţională de termeni care se îndepărtează de regulile bunului simţ, amintind că o prioritate a mandatului său este reconstruirea legăturilor cu diaspora, serios afectate. Recomandarile ministrului Bogdan Aurescu au fost transmise într-un document intern al Ministerului Afacerilor Externe, îndreptat către toate misiunile diplomatice şi consulare ale României şi obţinut de Mediafax.

„Este inacceptabil ca în comunicarea instituţională, indiferent dacă ea ajunge sau nu în spaţiul public, să fie folosiţi termeni şi exprimări care se îndepărtează de la rigoarea instituţională elementară şi de regulile bunului simţ. Dincolo de aceste chestiuni principiale, este vorba despre respect – respectul pentru cetăţean, respectul pentru munca fiecăruia şi pentru funcţia de reprezentare pe care o are, respectul faţă de colegi”, se arată în mesajul ministrului.

Chef la Ambasadă fără Gazeta Românească, publicație supusă sancțiunilor ambasadoarei

Bogdan Aurescu le reaminteşte diplomaţilor români că „încrederea se construieşte greu, cu migală şi efort constant, şi se pierde foarte uşor”.

„Spunem, pe bună dreptate, de atâtea ori, că fiecare român din străinătate este un ambasador al României; în egală măsură, activitatea şi acţiunile fiecăruia dintre cei care sunt în misiune contribuie atât la construirea relaţiei cu partenerii străini, cât şi cu diaspora. Ca să putem să le cerem altora să urmeze un anumit model, trebuie ca în primul rând noi să oferim exemple – mai ales în ceea ce priveşte respectul, demnitatea şi onoarea”, susţine ministrul, subliniind că incidente precum cel de la Paris vor fi tratate „cu toată severitatea”.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe a solicitat şefilor de misiune să transmită lunar un raport sintetic care să prezinte principalele activităţi desfăşurate în relaţia cu comunitatea de români din ţara de reşedinţă, principalele probleme ridicate de comunitate, sugestii şi propuneri pentru rezolvarea/îmbunătăţirea relaţiei cu comunitatea din ţările de reşedinţă, precum şi sugestii şi propuneri care pot fi valorificate în general pe relaţia MAE cu diaspora.

Ministrul a solicitat, de asemenea, ca fiecare ambasadă sau oficiu diplomatic din statele cu comunităţi de români semnificative să stabilească o modalitate de lucru continuă şi cu o frecvenţă lunară cu liderii asociaţiilor sau altor forme de organizare a comunităţii româneşti în care vor fi discutate problemele de interes ale diasporei şi activităţile MAE şi ale misiunii desfăşurate în acest sens.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Trafic de românce la Milano, 19 arestați. Proxeneții le numeau ”capre” pe fetele traficate

Reforma legislatiei muncii în Italia, se modifică indemnizaţiile de şomaj