in

Membri ai comisiei pentru românii din afara granițelor sapă adânc groapa Congresului Diasporei

Organizarea celei de-a doua ediții a Congresului Românilor de Pretutindeni (conform legii 299/2007, republicată) prevăzut în ultima duminică a lunii octombrie, este tărăgănată, metodologia neputând fi aprobată nici astăzi în Comisia pentru comunitățile de români din afara țării  din cadrul Camerei Deputaților. Cauzele principale sunt: dezinteresul unor parlamentari din Comisie, care nu s-au prezentat la ședință (au fost prezenți 8 din 14, unul plecând înainte de votul final al metodologiei, neputând obține o majoritate), precum și neînțelegeri la forma finală a metodologiei.

Metodologia nouă, propusă de deputatul Doru Coliu, prevede o grilă de evaluare a candidaților la Congres prin care să poată fi dovedită (pe bună dreptate) activitatea în comunitățile de unde provin, precum și continuitatea în proiecte. Candidații trebuie să obțină și recomandări din partea autorităților locale care să ateste implicarea în viața localității de unde provin. Nu în ultimul rând se cere o scrisoare de intenție, prin care candidatul poate să-și declare motivele pentru care dorește să devină ”congresman”.

O metodologie de bun simț, am spune noi, care atestă faptul că ești o persoană activă, că ești recunoscut de comunitate și autoritățile locale sau diplomatice din zona unde ești rezident. Punctajele sunt date de o comisie care va avea în componență parlamentari din toate partidele (ținând cont că Parlamentul organizează Congresul) si reprezentanți ai instituțiilor statului.

Metodologia trecută, care s-a dovedit extrem de dăunătoare, cerea candidaților o listă de minim 250 de semnături. Aceste semnături trebuiau să conțină date personale (în contradicție cu anumite legi, nu doar române), date care la precedenta ediție nu au fost controlate dacă sunt valabile. În felul acesta ne-am trezit cu persoane necunoscute în spațiul public diasporean, răsărite ca ciupercile după ploaie. Calitatea unor membri ai Congresului a și dus de altfel la o dezorganizare și o degringoladă totală. În prezent a rămas un grup restrâns, denumit ”birou executiv”, componența nefiind cunoscută nici măcar de Comisia din cadrul Camerei Deputaților.

Singura legătură care există între falsul Consiliu și Parlament se face prin intermediu secretarului de stat Ovidiu Iane (dreapta foto), fost deputat PSD, considerat de mulți autorul marelui eșec al Congresului de anul trecut.

Ovidiu Iane a fost prezent și astăzi la lucrările Comisiei pentru comunitățile de români din afara țării, deși nimeni nu îl invitase. ”E adevărat că lucrările ședinței sunt publice, oricine poate participa, dar e nevoie de o solicitare, iar dumnealui n-o face niciodată, deși e nelipsit când e vorba de organizarea Congresului. E un fel de invitat nepoftit…”, ne-a declarat un parlamentar

”Ovidiu Iane este și cel care insistă ca metodologia să fie făcută având ca bază de selecție pentru viitorii congresmani acele semnături ce nu pot fi verificate și care au dus la deznodământul nefericit al primului Congres. E fixat cu semnăturile…”, ne-a spus un alt parlamentar prezent la lucrări.

Deși noua metodologie a fost prezentată public și poate fi citită de oricine, în ședința de astăzi, secretarul de stat Ovidiu Iane a avut susținerea celor doi deputați USR, Adrian Dobrovie (deputat de București) și Nicolae Popescu (deputat de diaspora). Ultimul, deși a intrat de anul trecut în Parlament, după ce Manuel Costescu a renunțat, nu a avut nici măcar o intervenție în favoarea românilor de diaspora, niciun raport de activitate, inclusiv pagina de Facebook fiind fără nicio informație din luna mai.

E cel puțin curioasă insistența cu care Dobrovie și Popescu, împreună cu Iane, susțin în continuare listele de semnături. ”Explicația ar fi că în felul acesta, în Congres vor intra din nou o grămadă de neaveniți, care nu au nicio activitate în diaspora, altfel nu înțeleg…”, ne-a declarat un deputat.

”Haideți să vă povestesc o treabă hazlie din ședința de azi”, a insistat un parlamentar. ”Dobrovie și Popescu au cerut liste de semnături. Când au fost întrebați cum verifică autenticitatea semnăturilor, cei doi au propus să fie adăugate și numerele de telefon. Controlul au propus să fie prin sondaj, 10 numere, iar dacă 7 sunt bune, să fie validat candidatul. Am crezut că e o glumă, chiar doream să îi rog să fie serioși. Ei însă chiar au propus această aberație”, ne-a mai povestit parlamentarul.

Încăpățânarea parlamentarilor USR (Dobrovie și Popescu) împreună cu neinvitatul secretar de la ministerul diasporei, Ovidiu Iane, de a introduce semnăturile, a făcut ca unul dintre parlamentari să plece, neputând fi îndeplinit cvorumul de ședință. ”Un parlamentar PSD a plecat, nu a mai suportat intervențiile stupide ale celor trei. E ciudat faptul că Ovidiu Iane s-a contrazis cu colegii de partid. Trei de la PSD au fost prezenți, și toți trei erau mereu nemulțumiți de ce se discuta”.

Ședința s-a încheiat fără care metodologia să fie discutată serios și aprobată. Cine știe cât va mai trece până se vor reuni din nou parlamentarii din Comisie, iar metodologia va permite organizarea noului Congres.

De remarcat că deputatul PNL de diaspora Mihai Voicu nu a participat la nicio sedință a comisiei, deși prezența sa în Parlament se datorează românilor din diaspora.

Andi Rădiu


Iată parlamentarii care au participat astăzi:

1. Preşedinte Codreanu Constantin PMP  PREZENT
2. Vicepreşedinţi Dobrovie Matei-Adrian USR  PREZENT
3. Roman Ioan Sorin
vicepreşedinte din 28 dec. 2016
PSD  PREZENT (a plecat ulterior)
4. Velcea Nicolae PSD  ABSENT
5. Secretari Radu Nicolaie-Sebastian-Valentin PSD  PREZENT
6. Membri Băişanu Ştefan-Alexandru ALDE 13.06.2017 ABSENT
7. Coliu Doru-Petrişor PMP  PREZENT
8. Fădor Angelica PNL  PREZENT
9. Lupaşcu Costel PSD  ABSENT
10. Pau Radu – Adrian PSD  ABSENT
11. Pirtea Marilen – Gabriel PNL  ABSENT
12. Popescu Nicolae-Daniel USR 07.06.2017 PREZENT
13. Văcaru Alin Vasile neafiliat  PREZENT
14. Voicu Mihai Alexandru PNL  ABSENT
Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Gallipoli, cade de pe o schelă, muncitor român de 35 de ani în stare gravă

Drept la replică / Matei Adrian Dobrovie (USR): «PSD și PMP și-au dat mâna pentru a bloca organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni»