in

Ministrul Cristian David vrea mai mulți bani la DRP pentru 2014: ”Voi solicita dublarea bugetului”

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a declarat, miercuri seara, la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că va solicita dublarea bugetului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) și a anunțat deschiderea de noi centre culturale ale Institutului Eudoxiu Hurmuzachi.

Ministrul Cristian David împreună cu organizatorul Universității de vară, Eugen Popescu


Cristian David a prezentat cinci puncte prioritare pentru ministerul condus de el și a declarat că, în opinia sa, abia acum există o strategie clară pentru românii de pretutindeni. ”Noi am funcţionat în 2013 pe bugetul de anul trecut, vom solicita la construcţia bugetară pentru 2014 cel puţin dublarea sumei avute la dispoziţie în 2013. (…) Eu cred că este primul an în care s-a elaborat o strategie privind relaţia cu românii de pretutindeni, este primul an în care există o acţiune conjugată – pe lângă strategie am constituit un comitet interministerial pentru relaţia pentru românii de pretutindeni din care fac parte 17 instituţii care îşi propun un plan coerent şi integrat de acţiunea noastră să poată să fie una mai vizibilă, mai eficientă şi mai uşor de înţeles de reprezentanţii comunităţilor noastre”, a spus David.

Parlamentarii diasporei supărați pe ministrul Cristian David: ”Evită să colaboreze cu noi”

”Anul viitor vor fi deschise nouă centre ale institutului – câte două în Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova şi unul în Bulgaria. Astfel de centre vor asigura programele de pregătite continuă, extracuriculară. (…) Vom oferi într-un cadru informal, extracuricular, elemente de limbă, cultură şi civilizaţie predate în aceste centre care vor funcţiona şi ca biblioteci. Avem un acord făcut cu Federaţia Editurilor din România, pentru a înfiinţa astfel de biblioteci, cu carte românească pe care (…) o vom pune la dispoziţie, de scriitori români. Pentru cei mici vom pune anumite cărţi pe suport audio pentru a asigura înţelegerea şi deprinderea fonetică a limbii”, a declarat ministrul, referindu-se la înființarea de noi centre culturale.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Parlamentarii diasporei supărați pe ministrul Cristian David: ”Evită să colaboreze cu noi”

A murit Florin Cioabă, autointitulatul rege al romilor