in

Miting de protest faţă de denigrarea românilor din diaspora/ VIDEO

Azi, joi 13 octombrie, între orele 12.00 şi 14.00, va avea loc la Bucureşti un miting de proteste faţă de modul în care este denigrată imaginea românilor din străinătate. Potrivit ziare.com, organizatorii vor să ia atitudine împotriva “încercărilor repetate de denigrare, demonizare şi etichetare” a comunităţilor de români de peste hotare, mai ales după ultimele episoade care au avut loc în Franţa.

"Suntem un grup de prieteni, de români indignaţi de insultele şi atitudinea xenofobă afişate în ultima perioadă de opinia publică internaţională, şi cel mai recent, de francezi. Nu este o mişcare iniţiată de vreun partid politic, organizaţie religioasa sau de alt fel. Ne-am organizat şi protestăm faţă de discriminarea pe motive etnice, insultele la adresa unui intreg popor, abuzurile fata de studenţi, medici, sportivi sau simpli turişti români în Franţa. Dorim să comunicam limpede că nu vom ramâne ţinta "tăcută" şi facilă a diverselor campanii politice menite să distragă atenţia opiniei publice internaţionale de la adevăratele probleme cu care Europa se confruntă, prin identificarea inamicului comun: Românul", sustine iniţiatoarea protestului, Diana Olar, reprezentant al Asociaţiei SHAREYES, citată de aceeaşi sursă.

Organizatorii spun că îşi propun o luare de poziţie prin care să arate ca "în România sunt oameni care merită şi vor respect".

"Vrem sa comunicăm răspicat că nu vom tolera terfelirea demnităţii noastre prin campanii de imagine negativă la adresa românilor. Spunem STOP denigrării, etichetării şi discriminării românilor pe motive etnice", se mai arată într-un comunicat remis presei.

Pe data de 5 octombrie, la o emisiune cu caracter umoristic (“On va s’gener”), difuzată pe postul de radio “Europe 1”, participanţii s-au lansat în glume jignitoare la adresa românilor.

Moderatorul emisiunii,  Laurent Ruquier şi-a lăsat invitaţii să se amuze pe seama românilor. La întrebarea "Ce fac 85% dintre români", participanţii la show au început să răspundă, râzând: "cerşesc", "învată să se spele", "învaţă să citească".

După ce a ascultat, amuzat, răspunsurile interlocutorilor, Ruquier a dat răspunsul corect: "învaţă limba franceză". Dar glumele au continuat cu alte remarci denigratoare, ultima fiind replica unuia dintre invitaţi: “des roumains, on a un peu ras le cul”– un fel de “ne-am cam săturat de români” în versiune vulgară.

Acelaşi moderator, Lurent Ruquier şi-a mai bătut jos şi în trecut de români: în cadrulunei alte emisiuni, din 2010, el a imitat un cerşetor, spunând că e vorba despre salutul tipic românesc.

M.C.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cardinalul Ravasi, dialog cu H.R. Patapievici despre creştinismul în Uniunea Europeană şi raportul dintre credincioşi şi atei

Vlad Huidu şi Giulia vor fi părinţi: „Ne-au dat lacrimile de emoţie”