in

Nici urmă de Ministerul Românilor de Pretutindeni sau Ministerul Repatrierii în primele variante ale Guvernului Grindeanu

Presa din România a prezentat lista cu ministerele și posibilii miniștri în Guvernul care va fi condus de Sorin Grindeanu, dacă președintele Klaus Iohannis va fi de acord cu această propunere.

În lista ministerelor nu există urmă de vreun Minister al Românilor de Pretutindeni, promis de PSD în campanie, sau de cel al Repatrierii, promis de ALDE.

Iată ce se spune în programul PSD referitor la diaspora:

«Vreau să facem politica celor care au plecat să muncească în străinătate. Ei sunt creditorii cei mai importanţi ai României, sunt cei care au ajutat România să treacă prin criza financiară, nu tăierile de salarii din acea perioadă au fost cele care au ajutat economia, ci banii pe care i-au trimis acasă acești oameni lună de lună, muncind din greu și uneori în condiţii umilitoare. Ministerul Românilor de Pretutindeni trebuie să aibă un buget care să sprijine educaţia în limba română, dar și o viaţă comunitară și spirituală consistentă.»

În campanie, ALDE a aruncat pe piață ideea Ministerului Repatrierii. Iată ce declara Călin Popescu Tăriceanu:

«În momentul de față există o criză de mână de lucru.

De ce această criză? Nu pentru că nu ar exista oameni mai bine sau mai puțin calificați, ci pentru că România a devenit principala țară de emigrație din Europa.

Peste două milioane de români au plecat să-și caute de lucru în străinătate. Vreau să vă spun în acest context că sunt mult mai preocupat de ce facem cu posibilitatea aducerii înapoi în țară a unor români care să lucreze, decât cum absorbim emigranți din Orientul Mijlociu în România.

Mă interesează mai mult cum am putea printr-un program coerent să aducem înapoi în România 500 de mii de oameni care să ocupe locurile de muncă care sunt necesare a fi acoperite. (…)

În acest sens, propunerea noastră va fi să creăm un Minister al Repatrierii Românilor. Nu un departament pentru diasporă, care se ocupă cu diverse programe pentru cei care locuiesc în străinătate.

Este foarte necesară această componentă, dar mai important este cum reușim să ne aducem românii înapoi și să le oferim condiții pentru a veni înapoi.»

Conform unor surse neoficiale, în fruntea Ministerului Românilor de Pretutindeni ar fi trebuit să fie numit Angel Tîlvăr, fost ministru delegat pentru românii de pretutindeni, din septembrie președinte al PSD Diaspora.

Pentru Ministerul Repatrierii dorit de Călin Popescu Tăriceanu, primul nume vehiculat de ministru este cel al lui Aurelian Mihai, fost deputat de diaspora.

În cazul în care nu va exista un minister al Diasporei, gestiunea relațiilor cu românii din străinătate va reveni în continuare în mod nefericit Ministerului de Externe, care este posibil să fie condus de Bogdan Aurescu.

Iată lista posibililor miniștri din Guvernul lui Sorin Grindeanu:

Ministerul de Interne – Gabriel Vlase

Ministerul de Apărare – Georgian Pop

Ministerul Economiei – Mihai Tudose

Ministerul Energiei – Andrei Gerea

Ministerul Fondurilor Europene – Marius Nica

Ministerul Dezvoltării Regionale – Vasile Dîncu sau Marcel Ciolacu

Ministerul Justiţiei – Robert Cazanciuc

Ministerul Agriculturii – Paul Stănescu sau Daniel Constantin

Ministerul Sănătăţii – Sorina Pintea , Ionel Sinescu sau Florian Popa

Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu sau Mihnea Costoiu

Ministerul Muncii – Rovana Plumb sau Florin Iordache

Ministerul Tineretului şi Sportului – Gabriel Petrea

Ministerul Culturii – Ionuţ Vulpescu

Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu

Ministerul Mediului – Graţiela Gavrilescu sau Daniel Constantin

Relaţia cu Parlamentul – Florin Iordache

Parlamentarii diasporei, TOȚI în opoziție. «Nu vor face nimic patru ani»

Apar aberațiile electorale în diaspora: se propune înființarea Ministerului Repatrierii Românilor

Consilieri la primării pentru românii din străinătate. Ce părere au parlamentarii de diaspora

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Prețul străinătății: român găsit mort pe o bancă din Genova, nu a rezistat frigului de pe timpul nopții

Călătorie în timp…BUCOVINA