in

Peste 4% din populația României a emigrat. «Ce punem în loc?» Iată cu cine vor fi înlocuiți românii din diaspora

Vicepreşedintele Centrului Român pentru Integrare, Ioan Puhace, a declarat, joi, că mai mult de 4% din populaţia României a părăsit teritoriul ţării în ultimii patru ani și a arătat că trebuie găsite soluţii pentru „a pune ceva în loc”.

„Există un dezechilibru destul de mare între ceea ce înseamnă emigraţie şi imigraţie. Dacă ne raportăm la cifre statistice, vedem că în ultimii patru ani mai mult de 4% din populaţia României a părăsit teritoriul ţării. Ce punem în loc? Discutăm şi trebuie să găsim soluţii pe ceea ce înseamnă dezvoltarea pieţei muncii în România.

Printre ele şi imigraţia legală ar putea să fie o soluţie”, a spus Ioan Puhace, cu ocazia conferinţei „Migraţia legală în 2020 – provocări şi oportunităţi pe piaţa muncii în pragul unui nou boom al migraţiei”, a declarat Ioan Puhace, citat de Agerpres.

Vicepreşedintele Centrului Român pentru Integrare a precizat că angajatorii români sunt mereu în căutare de forţă de muncă şi în acest context trebuie „flexibilitate” în privinţa migraţiei.

„Migraţia este foarte discutată la nivel internaţional, (…) atât migraţia legală, cât şi migraţia ilegală, se caută tot felul de soluţii, este clar că migraţia legală este un izvor pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a statelor, se încearcă soluţii şi întâlnirea noastră de astăzi vine în sprijinul a ceea ce trebuie să reprezinte migraţia pentru România.

Trebuie să dăm dovadă de flexibilitate, trebuie să observăm tendinţele care sunt în celelalte ţări dezvoltate şi să venim cu propriile noastre idei, propriile noastre soluţii, pentru a da un imbold pieţei muncii din România şi pentru a dezvolta şi acest segment al forţei de muncă străine”, a mai spus Ioan Puhace.

Vicepreşedintele Centrului Român pentru Integrare a afirmat că, pentru a echilibra deficitul de forţă de muncă din ţară, ar trebui promovate, în primul rând, acele politici publice care să permită dezvoltarea sectorului privat, precum şi creşterea calităţii vieţii în România pentru ca cetăţenii români să rămână în ţară.

Vicepreşedintele Uniunii Europene a IMM-urilor, Florin Jianu, a arătat că în acest moment România are un deficit pe piaţa forţei de muncă de aproximativ un milion de oameni.

„În alte ţări, aceste probleme s-au rezolvat în ultimele decenii cu ajutorul imigranţilor. Polonia a importat anul trecut un milion de lucrători ucraineni. Cred că şi România trebuie să se uite cu foarte multă atenţie de unde poate atrage forţă de muncă.

Eu nu m-aş uita atât de mult spre zonele asiatice, spre zone cu o cultură total diferită de cea europeană şi de cea română, în particular, ci m-aş uita la vecini, tot la zonele în care sunt etnici români, la Serbia de exemplu, în zona Ucraina şi de ce nu, cu foarte multă atenţie, la Moldova”, a declarat Jianu.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bergamo, impact mortal pe centura de sud a orașului: o româncă și-a pierdut viața, o altă persoană se află în condiții grave la spital

Cesena, lucrător român grav rănit în accident de muncă, a fost prins în angrenajul unei benzi transportoare