in

Promovarea românilor din diaspora la Radio Trinitas, MAE acordă Patriarhiei 80.000 de lei pentru proiectul „Români de lângă Români”

Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au lansat, vineri, un proiect de colaborare în valoare de 80.000 lei, pentru promovarea diasporei din 20 de comunităţi româneşti care locuiesc în Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia, anunță Mediafax.

Proiectul „Români de lângă Români”, finanţat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni şi promovat de Radio Trinitas, are ca obiectiv general, până la sfârşitul lui 2014, promovarea, mediatizarea şi consolidarea diasporei româneşti prin mass-media.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt, potrivit iniţiatorilor, încurajarea apariţiei şi sprijinirea funcţionării presei identitare în domeniul virtual, facilitarea accesului la spaţii de emisie şi iniţierea unei rubrici dedicate românilor care locuiesc în 20 de comunităţi româneşti din Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia, a declarat directorul Radio Trinitas, Ciprian Olinici, consilier patriarhal.

Olinici a precizat că „Români de lângă Români” este al treilea proiect derulat de instituţia radiofonică şi MAE, primele două vizând consolidarea realaţiei cu diaspora românească istorică, în special din Serbia, sudul Ucrainei şi Republica Moldova, iar ultimul, consolidarea relaţiei şi identităţii românilor din diaspora nouă, din ţările occidentale. „Este o preocupare a Patriarhiei de a avea grijă de identitatea creştină şi românească a celor care au plecat după 1990”, a mai spus consilierul patriarhal.

Grupul ţintă al proiectului de anul acesta este format din 200 de membri ai comunităţilor româneşti din diaspora şi din organizaţii neguvernamentale, precum şi jurnalişti români şi din Franţa, Belgia, Germania, Spania şi Italia. „La sfârşit, să creăm un tablou a ceea ce este acolo şi chiar să redactăm o broşură care să exprime o inagine de ansamblu a diasporei noastre occidentale”, a adăugat Ciprian Olinici.

Consilierul patriarhal a mai spus că în Italia, Spania, Franţa şi Germania există o „consistentă” prezenţă românească, astfel că una dintre priorităţile de după 1900 a fost aceea de a înfiinţa mitropolii şi episcopii în acele zone, de a aduce preoţi şi de a contura o zonă eclezială.

„De aceea, parteneri în proiectul ‘Români de lângă Români’ sunt eparhiile din străinătate – Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, precum şi cea a Spaniei şi Portugaliei -, iar principalii corespondenţi sunt preoţii care cunosc foarte bine situaţia românilor.

De asemenea, vom colabora cu ONG-uri care au foarte multe acţiuni, dar puţin cunoscute în afară. Să încurajăm o presă virtual identitară, pentru că toate reportajele vor fi postate pe site-ul Radio Trinitas”, a precizat Olinici.

Promovarea românilor din diaspora se va face într-o emisiune la Radio Trinitas, de luni până vineri, începând cu ora 12:30. „Vor fi prezentate comunităţile, problemele şi nevoile pe care le au în zonele în care locuiesc. În cadrul proiectului, se va lua legătura cu cel puţin 200 de persoane, vor fi ascultate poveşti de viaţă, situaţii inedite, vor fi create legături umane, fiind facilitată cunoaşterea reciprocă, o legătură mai intensă. Asta pentru că, în pofida multitudinii mijloacelor de comunicare, avem cea mai puţină comunicare din toată istoria”, a mai spus directorul Olinici.

Din cei 80.000 de lei alocaţi proiectului va fi finanţată, pe lângă partea editorială, şi realizarea a 3.000 de CD-uri cu muzică religioasă şi patriotică, distribuite românilor din afara graniţelor ţării. Cofinanţarea Bisericii este de minumum 11 la sută din valoarea proiectului, la care se adaugă plata slariillor celor din proiect şi a mijloacelor tehnice.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, a spus că în Europa există, potrivit estimărilor, între 3,5 şi 4 milioane de români. Dintre aceştia, aproximativ 500.000 sunt stabiliţi în landul german Bavaria, la Nürnberg, însă comunitatea cea mai mare este în Italia şi Spania.

Părintele Stoica a mai precizat, pentru Mediafax, că în afara României sunt, în total, peste 780 de parohii, în care slujesc mai mult de 860 de preoţi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

EXODUL SOȚIILOR, pleacă în străinătate și renunță la barbații din România

Cadavru într-un bloc abandonat la Foggia, anchetatorii cred că poate fi corpul unui român