in

PSD Spania anunță prima mare victorie: Nu se mai retrag cardurile de sănătate românilor în Valencia

Comunicat de presă PSD Valencia, privind asistența sanitară a românilor din Spania aflați în șomaj

Nu se mai retrag cardurile de sanatate romanilor in Comunitatea Valenciana!

Platforma initiata de catre socialistii spanioli, romani si latini din Comunitatea valenciana provoaca in randurile dreptei din zona primii pasi inapoi in materia restrangerii bugetare privind asistenta sanitara in numai 23 de zile de la lansarea acestei platforme prin eforturile comune ale PSCV (Partidul Socialist din Comunitatea Valencia) si PSD Valencia, cu sprijinul PSD Spania.

Activitatea socialistilor romani rezidenti in zona Valencia privind combaterea masurilor de eliminare a dreptului la asistenta medicala a persoanelor aflate in somaj a fost coordonata de catre vicepresedintele PSD Spania – Gabriela Deaconescu care este printre altii si fondator al acestei platforme pentru apararea dreptului de a beneficia de cardul spaniol de sanatate (SIP).


Lupta inceputa pentru apararea dreptului imigrantilor la Cardul Spaniol de Sanatate (SIP) a dat primele roade. Comunitatea valenciana era una dintre cele mai afectate de noua lege a sanatatii pentru ca se retrageau lunar 30-36 de carduri de sanatate din randul imigrantilor.

In urma activitatilor PSCV si PSD Valencia prin care se apara dreptul la o asistenta sanitara universala, s-a incetat retragerea Sip-urilor si s-au rectificat cateva aspecte privind asistenta medicala a persoanelor fara card de sanatate.

Trebuie avut in vedere ca la sfarsitul lunii iulie 2013, a avut loc prima reuniune cu privare la crearea unei platforme pentru apararea dreptului de a beneficia de cardul spaniol de sanatate (SIP).

Reuniunea a avut loc in sediul PSPV-PSOE din C/Blanquerias 4, Valencia si au fost prezenti Gabriela Deaconescu – vicepresedinte PSD Spania in domeniul sanatatii, dl. Eduardo Béjar Méndez- secretarul local de Imigrare-Integrare al PSPV-PSOE din Valencia si dl.Wilfredo Castro Hérnandez.

“Alaturi de colegii socialisti spanioli si cei veniti din Uruguay, Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia si Republica Dominicana am purtat discutii despre cum afecteaza noua lege a sanatatii comunitatile de imigranti din Spania.

Am ajuns la concluzia ca nu mai putem astepta sa faca altii ceva pentru noi, ci trebuie sa luam initiativa si sa punem la cale un plan pentru a apara dreptul la asistenta sanitara gratuita”.- a declarat vicepresedintele PSD Spania in domeniul sanatatii Gabriela Deaconescu

Legea sanatatii (Real Decreto Ley 16/2012) a fost pusa in aplicare incepand cu 1 septembrie 2012 si de atunci, in mai putin de 1 an, 873.000 de imigranti au ramas fara SIP (card de asistenta sanitara). Numai din Valencia se retrag 30 de carduri de sanatate pe zi. Aceste date sunt oficiale, ba mai mult chiar, au fost trimise  la Bruxelles si prezentate ca fiind “o mare realizare “ a actualului guvern de dreapta de la Madrid.

“Faptul ca la o luna de cand  a inceput platforma pentru apararea dreptului la cardul de sanatate se vad primele rezultate, demonstreaza ca munca noastra nu este in zadar. A fost si este un efort deosebit, dar  merita  pentru ca nu este corect ca proasta gestionare a unora sa fie platita de cei mai vulnerabili.

Nu ne oprim aici pentru ca  mai sunt multe de facut, iar in acest scop in data de 29 august va avea loc inca o reuniune informativa privind importanta platformei pentru apararea dreptului la asistenta sanitara publica, iar in data de 1 septembrie va avea loc o manifestare impotriva restrictiilor din domeniul sanitar, evenimente la care invitam sa se alature cat mai multi romani.

Mai mult decat atat, in calitate de vicepresedinte in domeniul sanatatii in PSD Spania voi acorda sprijin colegilor din PSD din celelalte comunitati din Spania in vederea initierii unei astfel de platforme de protectie a dreptului la asistenta sanitara pe nedrept intrerupta cetatenilor romani, buni contribuabili in toti acesti ani pana la declansarea crizei”, declara Deaconescu Gabriela, presedinte PSD Valencia.

Programul de Protectia Sanatatii cuprinde o serie de informatii importante: este conceput pentru imigrantii  care nu au acces la sistemul public de sanatate iar persoanele interesate trebuie sa se prezinte personal la asistentii sociali din centrele de sanatate.

Documente necesare sunt:

  • Cerere de solicitare a cardului de sanatate
  • Fotocopie a actului de identitate in vigoare
  • Certificat de domiciliu (empadronamiento) cu o vechime de minim un an
  • Declaratie pe propria raspundere  ca un  detin resurse suficiente pentru ei si membrii familiei.
  • Document care sa demonstreze ca persoana care solicita cardul nu are dreptul la asistenta sanitara in tara de origine.

 

“Sunt impresionat de eforturile colegilor mei din PSD Valencia si apreciez insistenta si munca pe care le fac socialistii romani la nivel local in oprirea dezastrului provocat in sistemul sanitar spaniol de catre Partidul Popular. Nu mai este un secret pentru nimeni nedreptatea facuta cetatenilor romani si straini in general, care dupa ani intregi de cotizare la sistemul de asigurari de sanatate nu pot beneficia acum de asistenta medicala pentru simplul fapt ca temporar nu au un loc de munca.

Legea generala de Sanatate Publica se bazeaza pe 5 principii fundamentale: universalitate, echitate, solidaritate, eficienta, coeziune. Real Decreto pus in aplicare din 1 septembrie 2012, incalca aceste 5 principii spunand ca au dreptul la asistenta mediciala doar cei care lucreaza.” declara Marius Vili Sarbu, presedinte PSD Spania.

COCIORAN MARINICA
VICEPRESEDINTE PSD SPANIA
(relatia cu mass-media)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român de 30 de ani, mort de infarct în închisoare la Sassari

PS Varlaam Ploieşteanul: În jurul parohiilor din diaspora se dezvoltă viața comunității, apar magazine și restaurante