Menu
in

„Românii din diaspora trebuie respectaţi şi ajutaţi”

Pe 19 martie, deputata PNL Cristina-Ancuţa Pocora a prezentat în Parlament o Declaraţie Politică intitulată “Şi românii care se află în afara României au nevoie de respect şi ajutor din partea ţării lor!”

"Încep această declaraţie politică prin a spune că este nevoie de o intervenţie, în sensul de reducere, asupra taxelor percepute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din exterior pentru serviciile prestate persoanelor fizice şi juridice române.

Şi fac această apreciere având în vedere situaţia economică ce a afectat mediul social european în care a emigrat majoritatea cetăţenilor români în ultimii 15 ani. Măsura ar trebui să fie un suport pentru conaţionalii noştri, care sunt afectaţi de evoluţiile negative înregistrate de economie.

De exemplu, în statele membre ale Uniunii Europene, unde rezidă aproximativ 3 milioane de cetăţeni români, rata şomajului este de 10,2%, iar în statele europene cu o comunitate românească însemnată, rata şomajului se prezintă după cum urmează: Italia 11,70%, Franţa 10,60%, Spania 26,20%, Portugalia 17,60%, Grecia 26,40%.

Foarte mulţi compatrioţi sunt astăzi fără un loc de muncă, în şomaj sau se află în situaţia de a rămâne fără niciun fel de prestaţie socială în doar câteva luni. În aceste situaţii, cetăţenii noştri nu pot achita taxele actuale, care au fost stabilite în majoritatea lor în anul 2008, în perioadă de bonitate şi oarecare bunăstare.

De exemplu, cetăţenilor români le este foarte greu sau chiar imposibil, în unele cazuri, să achite contravaloarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie, documente necesare pentru solicitarea şi primirea prestaţiilor sociale sau în cazul în care aceştia doresc să se întoarcă în ţară definitiv.

Un alt fenomen dureros pentru o societate este acela că proprii cetăţeni nu pot să-şi înregistreze nou-născutul în registrele de stare civilă sau să solicite înscrierea la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate din motive financiare. Din statistica Ministerului Afacerilor Externe, rezultă că aproximativ 60.000 de cetăţeni români solicită înscrierea unui certificat de naştere străin în registrele de stare civilă româneşti de reprezentanţ ele diplomatice şi consulare româneşti.

Această informaţie ne arată clar că cetăţenii români preferă să nu declare minorii în faţa autorităţilor române sau solicită transcrierea actelor de stare civilă străine în România, printr-o procedură care implică şi autentificare de mandate. Este fără echivoc faptul că numărul anual al nou-născuţilor în cadrul comunităţii româneşti care locuieşte în străinătate este mult mai mare, ţinând cont de două elemente importante: numărul cetăţenilor români de aproximativ 3 milioane şi media de vârstă a acestora (în general, media de vârstă în ţări ca Italia sau Spania este de 30-32 de ani).

Iată doar două aspecte care miau fost prezentate în cadrul audienţelor cu cetăţenii din Colegiul 1 Feteşti-Ţăndărei de către români care au rămas acasă şi care sunt îngrijoraţi pentru membri ai familiilor lor care au plecat la muncă în străinătate. Ajutându-i pe aceştia, îi ajutam, de fapt, şi pe cei rămaşi în ţară, ajutăm familii de români.

În consecinţă, voi susţine şi voi promova o iniţiativă legislativă care să vină în ajutorul românilor din afara graniţelor, în sensul celor prezentate mai sus".

Pocora Cristina Ancuţa Deputat PNL Colegiul 1 Feteşti-Ţăndărei (Ialomiţa)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version