in

Raport britanic de 100 de pagini: “Menţineţi restricţiile pentru români”

Comitetul de Consiliere privind Migraţia (MAC) din Marea Britanie a publicat vineri un raport de 100 de pagini privind restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari, în care apreciază că menţinerea acestora ar contribui la remedierea ‘dezechilibrului grav’ de pe piaţa muncii britanice, recunoscând totuşi că există ‘o nesiguranţă considerabilă’ în ceea ce priveşte efectele benefice ale unei astfel de măsuri.

Comitetul a primit în mai 2011 sarcina de a efectua un studiu care să stabilească dacă piaţa muncii britanice se confruntă în prezent sau este ameninţată de un dezechilibru grav şi să analizeze consecinţele menţinerii sau ridicării actualelor restricţii de pe piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari.

MAC estimează că piaţa muncii resimte încă efectele adverse ale recentei recesiuni, că creşterea PIB este redusă şi că nu poate susţine o scădere a şomajului în prezent, subliniind că analiştii independenţi sugerează că situaţia de piaţa muncii din Marea Britanie nu se va îmbunătăţi în viitorul apropiat.

În plus, se estimează că piaţa muncii ‘va suferi noi efecte adverse înainte de a-şi reveni’ din cauza unor factori ca diminuarea creşterii economice, turbulenţele financiare şi scăderea consumului.

‘Credem că este rezonabil să concluzionăm, în baza acestor factori, că piaţa muncii din Marea Britanie este într-o stare de dezechilibru grav’, apreciază autorii raportului.

De la aderarea Bulgariei şi României la Uniunea Europeană (UE) în 2007, fluxurile de imigranţi din aceste ţări au fost relativ mici, datorită în primul rând faptului că mulţi dintre aceştia au venit în Marea Britanie prin intermediul unor programe temporare, precum ‘Seasonal Agricultural Workers Scheme’ (SAWS, Programul pentru muncitorii din agricultura de sezon), iar ulterior un număr considerabil de români şi bulgari au revenit în ţările natale.

Totuşi, apreciază raportul MAC, numărul cetăţenilor bulgari şi români din Marea Britanie a crescut substanţial din 2007. ‘Ridicarea restricţiilor pentru accesul pe piaţa muncii pentru bulgari şi români este probabil să schimbe comportamentul imigranţilor din ţările A2. Este plauzibil ca unii imigranţi din ţările A2, care în prezent decid că nu imigreze în Marea Britanie, să fie încurajaţi de accesul îmbunătăţit pe piaţa muncii britanică dacă restricţiile sunt ridicate.

De asemenea, înlăturarea restricţiilor i-ar încuraja pe unii cetăţeni din ţările A2 aflaţi în prezent în Marea Britanie cu angajamente temporare să caute slujbe permanente’, se menţionează în raportul MAC.

Sursă- Agerpres

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

VIDEO/ După românul care a ars Biblia în Piaţa Sf. Petru, o ucraineancă a protestat în topless la Vatican

Demersuri pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi, aflate în Franţa