in

Record/ În ianuarie, românii din străinătate au trimis în ţară peste 660 de milioane de euro

În luna ianuarie 2012 s-a înregistrat cea mai mare creştere a transferurilor bancare din străinătate către România (+50%), semn că emigranţii au început să trimită iar bani în patrie.

Astfel, potrivit datelor furnizate de BNR, transferurile curente de bani către România au consemnat cel mai bun început de an din istorie. În prima lună a anului, intrările de valută au fost de 665 de milioane de euro, faţă de numai 408 milioane de euro în luna ianuarie 2011.

După un vârf de aproape 9 miliarde de euro înregistrat  în 2008, sumele trimise s-au redus simţitor  până la aproximativ 6 miliarde în 2010, respectiv 2011. Principala cauză este criza economică şi creşterea şomajului în principalele ţări UE.

Datele se referă doar la transferuri bancare, deci nu sunt luate în consideraţie alte forme de trimiteri de bani, cum ar fi cele prin societăţile de money transfer. Mulţi români stabiliţi în Italia mai preferă, de asemenea, să trimită bani prin cunoştinţe sau prin firmele de transport.

Urmărind evoluţia remiterilor în următoarele luni, experţii vor putea constata dacă românii din străinătate au depăşit, într-adevăr  greutăţile economice. Creşterea înregistrată în ianuarie a ajutat, oricum, la echilibrarea contului curent, calculat în baza intrărilor şi ieşirilor de valută, ceea ce a dus indirect şi la aprecierea monedei naţionale.

Citeşte o analiză detaliată pe Evenimentul Zilei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri 2012/ Vânătoare de candidaţi români: cazul Castellamonte

Cum investesc elveţienii în agricultură BIO pe pământ românesc