in

O regiune din Franța impune muncitorilor să vorbească exclusiv în limba franceză. Controale pe șantiere, amenzi patronilor

Regiunea Ile-de-France a aprobat o nouă normativă pentru a impune angajaților care lucrează pentru firme câștigătoare de licitații publice să vorbească numai în franceză.

O măsură declarativ pentru apărarea limbii naționale. Administrația din Ile-de-France (regiunea Parisului) a aprobat un pachet legislativ pentru a favoriza întreprinderile franceze mici și mijlocii la licitațiile publice în fața celor străine.

Dintre norme trezește curiozitate în special așa-numita ”clauză Moliere”, care impune tuturor lucrătorilor angajați pe șantiere sau în alte locuri de muncă finanțate din bani publici să folosească în mod exclusiv limba franceză. Astfel, zidarul polonez sau român care vorbește cu un coleg, chiar dacă este de aceeași naționalitate, va trebui să se exprime într-o franceză perfectă, altfel întreprinderea pentru care lucrează va fi sancționată.

Dacă este imposibil să se garanteze ca toți lucrătorii să înțeleagă și să vorbească corect limba națională, va trebui se să asigure în schimb prezența unui interpret, stabilește noua lege, potrivit Le Parisien. Administrația regională ar avea în vedere și varianta de a crea echipe de inspectori care să viziteze șantierele pentru a verifica efectiva cunoaștere a francezei din partea muncitorilor aflați la muncă.

Guvernul regional din Ile-de-France explică că este vorba de o măsură menită să îmbunătățească standardele de siguranță la locurile de muncă, care ar putea fi pusă în pericol dacă comunicarea corectă între lucrători nu este garantată la nivel maxim.

Noua normă, care se aplică de exemplu și lucrătorilor din sectorul transporturilor sau educației, a fost aplicată deja în alte părți ale Franței cu prost ascunsa intenție de a favoriza angajarea de lucrători francezi în defavoarea celor străini: măsuri asemănătoare celei introduse în regiunea pariziană au fost adoptate în Normandia, Haute-de-France și Alvernia-Rodano-Alpi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Capolona, româncă de 32 de ani, fura aur de la locul de muncă

”Soviet Soviet”, grup muzical italian alungat din SUA, declarați imigranți clandestini: ”Escortați ca niște criminali”