in

Reîntoarcerea românilor în ţară, „piatră de moară pentru Guvernul incapabil al USL”

Pe 3 aprilie 2013, Marioara Nistor, deputat PP-DD de Brăila, a făcut o declaraţie politică în Parlament, condamnând atitudinea executivului condus de Victor Viorel Ponta referitoare la potenţiala reîntoarcere masivă în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate. Poziţia guvernului a fost definită  "condamnabilă şi păguboasă".

Iată textul integral: "Potrivit unor studii recente, aproape jumătate dintre românii care muncesc în străinătate intenţionează părăsească ţările de 'adopţie' şi revină acasă. Astfel, unul din doi români din cei care trăiesc şi muncesc în Italia îşi doreşte sa se întoarcă în România.

Cercetările mai arată deşi 49% dintre românii aflaţi peste graniţe îşi doresc se întoarcă în patria lor, nu vor face din cauza fricii nu îşi vor păstra locurile de muncă. Numai în Italia, unde sunt oficial un milion de români, jumătate dintre aceştia sunt de acord îşi deschidă o mică afacere la întoarcerea acasă, în cazul în care ar primi ajutor de la guvernul român.

Este indubitabil faptul Guvernul trebuie adopte o strategie complexă care facă faţă posibilei reîntoarceri masive a românilor acasă. Apreciez Executivul trebuie pregătească pentru perioada imediat următoare un plan de reintegrare socială şi profesională a românilor care se vor întoarce din străinătate, ca urmare a căderii economice a statelor europene.

În mod cert, numeroşi români aflaţi la muncă în ţările occidentale vor rămâne fără slujbe şi vor fi nevoiţi se întoarcă în România. Situaţia economiilor europene este într-un declin recunoscut, iar blocarea accesului românilor pe pieţele muncii va determina sute de mii de oameni plece din Occident.

Deja am primit semnale de la cetăţeni din judeţul Brăila aflaţi la muncă în Italia, Spania şi Marea Britanie, care mi-au spus o duc tot mai greu şi nu le-a mai rămas decât varianta reîntoarcerii acasă. În aceste condiţii, este neapărată nevoie de o strategie guvernamentală, deoarece revenirea în masă a românilor va duce la o creştere enormă a ratei şomajului. O soluţie ar fi extinderea investiţiilor în infrastructură, însă, după cum românii constată, Guvernul Ponta doar se plânge de lipsa banilor, iar premierul 'guvernează' aproape zilnic la televizor până târziu în noapte".

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O româncă în apărarea lui Berlusconi „Dreapta a dovedit că e mai atentă la problemele noastre”

Cristi Minculescu s-a stabilit în Germania