in

Români arestaţi în Marea Britanie pentru muncă ilegală

Stiam că avem restricţii la muncă în Marea Britanie, dar niciodată până acum muncitori români nu au fost arestaţi pentru că au muncit fără permisul de muncă. După 2007, dealtfel, în nicio ţară din UE unde avem restricţii de muncă nu ştim să existe vreun astfel de precedent. Dar ofensiva guvernului Cameron contra imigraţiei atinge noi culmi. Imigranţii comunitari nu au fost atinşi până acum de această furie anti-imigraţie a Londrei. Iată că restricţiile impuse românilor în UK înseamnă acum şi cătuşe.

Saisprezece ofiţeri de la Poliţia de Frontieră (UK Border Agency) şi poliţişti cu câini au făcut o descindere la o fabrică de cherestea, „P & S Ashley Timberworks” din Sandbach (districtul Cheshire, nord vestul Angliei) în dimineaţa zilei de 1 februarie.
Nouă muncitori români, şapte bărbaţi şi două femei, cu vârstele între 20 şi 46 de ani, au fost arestaţi de agenţi, pentru că lucrau ilegal în UK. Românii nu aveau permis pentru muncă în UK. Fiecare dintre lucrătorii români a primit o sancţiune de 1.000 de £, scrie publicaţia „The Middlewich Guardian”.
După cum scrie o altă publicaţie, „Crewe Chronicle”, cei nouă români au fost luaţi prin surprindere de descinderea bruscă şi s-au speriat foarte tare de desfăşurarea de forţe.
Seful lor, Paul Ashley, de 54 de ani, din Moston (Cheshire), riscă să primească o amendă de 90.000 de £, adică 10.000 de £ pentru fiecare lucrător dacă nu este în măsură să dovedească că a efectuat verificările de rigoare înainte de angajare.
Când au intrat cele patru dube ale poliţiei, curtea părea goală, însă imediat ofiţerii au descoperit o femeie care trăia în condiţii deplorabile în una dintre cele şase rulote din curtea fabricii. Alţi 11 muncitori, inclusiv muncitori est-europeni care lucrau legal, le-au spus ofiţerilor că trăiesc în locuinţe case din proprietatea lui Ashley.
Un muncitor român, care şi-a dat numai numele de Gabriel, le-a spus agenţilor de frontieră că lucrează în ture de 12 ore şase zile pe săptămână tăind şi pregătind surcele. Acesta a mai spus că Ashley i-a plătit 190 de £ săptămânal şi că din aceştia plăteşte 70 de £ chirie lui Ashley.
Gabriel a spus că are permis de muncă ca muncitor agricol după ce a răspuns unui anunţ pentru culegători de căpşuni în UK, iar când această muncă a luat sfârşit, unchiul său i-a găsit o slujbă la firma de cherestea.
Ofiţerul de la serviciul de imigraţie Danny O’Neill, care a condus raidul, a spus: „Aceasta este o operaţiune neobişnuită pentru noi deoarece de obicei avem de-a face cu firme mici. Operaţiunea era planificată de peste două luni. Ashley a primit acum o notificare privind o posibilă sancţiune pentru angajarea de muncitori ilegali. Riscă o amendă de până la 10.000 de lire sterline pentru fiecare lucrător, însă amenda finală va fi stabilită de Departamentul pentru Sancţiuni Civile”.
Raidul a făcut parte dintr-o campanie naţională de represiune asupra imigranţilor ilegali, după ce ofiţerii au construit un dosar bazat pe rapoarte ale serviciilor secrete.
Eddy Montgomery, director de operaţiuni de la UK Border Agency North West, a spus: „Aceasta este ultima dintr-o serie de operaţiuni pe care le-am efectuat pentru a pune capăt infracţiunilor legate de imigraţie din Cheshire şi multe altele sunt planificate. Munca ilegală are un impact serios asupra comunităţilor, luând locurile de muncă celor îndreptăţiţi să muncească. Firmele care operează în afara legii ar trebui avertizate că vor fi găsite şi pedepsite”.
Ministrul Imigraţiei Damian Green a adăugat: „Agenţia Britanică a Frontierelor îşi intensifică eforturile pentru a întrerupe activităţile persoanelor implicate în facilitarea infracţiunilor legate de imigraţie chiar şi a celor cu pregătire înaltă care caută să abuzeze legea imigraţiei. Imigraţia ilegală pune o presiune ridicată asupra bugetului public într-un moment în care ţara nu-şi poate permite acest lucru. Vom continua să le facem viaţa cât de dificilă posibil celor care păcălesc sistemul imigraţiei”.

Se implică Ambasada

«Ambasada a solicitat UK Border Agency informaţii suplimentare cu privire la condiţiile în care lucrau cetăţenii români şi sancţiunile aplicate», ne-a declarat Bogdan Cârpă-Veche, ataşatul pentru probleme de muncă şi afaceri sociale de la Ambasada României la Londra.
L-am întrebat pe ataşatul pe probleme de muncă şi în baza cărei legi au fost arestaţi românii: «Reglementările din anul 2006 privind imigraţia şi autorizarea lucrătorilor (The Accession – Immigration and Worker Authorisation – Regulations 2006) impun cetăţenilor români şi bulgari obligaţia de a obţine o autorizaţie de muncă dacă doresc să deruleze raporturi de muncă în Marea Britanie în timpul măsurilor tranzitorii.  
Derularea raporturilor de muncă în lipsa unei autorizaţii de muncă sau prin încălcarea condiţiilor în care a fost emisă autorizaţia de muncă se sancţionează cu amenda sau cu închisoarea de până la trei luni, sau ambele. Autorităţile de control pot acorda persoanelor care lucrează în condiţii ilegale posibilitatea de a plăti o amendă de 1000 lire sterline pentru a fi exonerate de răspunderea pentru fapta comisă.»  
S.C.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Partidul Conservator vrea filiale în Italia

Clandestini/ Italia proclamă starea de urgenţă umanitară