in

România este cel mai mare exportator de forţă de muncă din UE. Dar trei sferturi din românii plecați se întorc acasă

România este cel mai mare exportator de forţă de muncă din Uniunea Europeană, arată cel mai nou raport al Comisiei Europene despre mobilitatea angajaţilor din uniune.

Conform raportului, citat de Adevărul, circa 173.000 de români s-au mutat în alte state din comunitatea europeană în anul 2017, iar acestea sunt doar datele oficiale. Germania, deşi are o populaţie de patru ori mai mare ca a României, s-a situat pe locul 2, cu 163.000 de persoane emigrate. Surse importante de emigranţi au reprezentat şi Polonia (127.000 de persoane), Marea Britanie (111.000) şi Italia (86.000).

Fluxurile de emigrare a cetăţenilor din aceste ţări au fost în general similare cu cifrele pentru anul 2016, deşi în Germania şi Polonia au fost înregistrate scăderi ale emigrării de 7%, respectiv 10%.

În România, totuşi, deşi emigraţia a continuat să crească, s-a înregistrat o încetinire a ritmului la numai 2%, faţă de creşterile uriaşe din anii anteriori.

Cu toate acestea, în anul 2018, România, Polonia, Portugalia şi Bulgaria au rămas cele mai importante cinci surse de emigrare. Circa 50% dintre emigranţii europeni erau români, polonezi, italieni sau portughezi şi însumau 6,1 milioane de persoane.

Per total, 17,6 milioane de persoane erau emigranţi intra-europeni, în anul 2018, dintre care 9,7 milioane erau persoane active.

Românii nu emigrează însă definitiv, arată raportul Comisiei Europene. Mai precis, din totalul persoanelor care s-au restabilit în România în 2018, 86% sunt români care s-au întors acasă.

Datele UE arată că, pentru fiecare patru români emigraţi, trei se întorc acasă (71%). Nivelul este similar cu media UE (72%).

În Polonia, Germania şi Marea Britanie, doar două din patru persoane emigrate se întorc.

România a rămas cel mai mare exportator de emigranţi activi, adică de muncitori din Uniunea Europeană. Circa 140.000 de lucrători români au emigrat, în 2018, o creştere de 7% faţă de anul anterior.

Spre comparaţie, numărul de lucrători polonezi, al doilea mare grup de muncitori emigraţi, a scăzut cu 6%.

Ţările care primesc cei mai mulţi muncitori sunt Germania, Marea Britanie, Spania, Italia şi Franţa.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ștefan Mandachi, inițiatorul mișcării #șîeu, se oferă să îi angajeze pe brutarii din Sri Lanka alungaţi de localnicii din Ditrău

Caz real în Italia: ”Am fost chemat ca martor împotriva iubitei mele. Rămân cu ea sau risc pușcăria?”. Avocatul răspunde