in

„Românii din Italia merită mai multă atenţie, înţelegere şi sprijin din partea statului român”

Deputatul Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a întreprins o vizită de lucru în Italia, în perioada 15-22 noiembrie 2018, având întâlniri oficiale la Roma, Torino, Milano şi Veneţia. Aceasta este a treia vizită oficială de lucru în Italia pe durata mandatului parlamentar. Vizitele de lucru anterioare au avut loc în perioada 18-21 octombrie 2017 şi 18-24 iulie 2018.

În data de 16 noiembrie deputatul Constantin Codreanu a avut, la Roma, o întrevedere de lucru cu senatorul Francesco Giro, secretar al Senatului (camera superioară a Parlamentului italian). În cadrul discuţiei interlocutorii s-au axat pe identificarea unor soluţii pozitive în beneficiul românilor din Italia, ţara cu cea mai mare comunitate diasporală românească. Potrivit Institutului Naţional de Statistică al Italiei, românii reprezintă prima comunitate de cetăţeni străini din Italia, cu 1 152 000 de persoane, cărora li se adaugă un important număr de români care deţin cetăţenia Republicii Moldova, Ucrainei, Serbiei sau Albaniei.

La Torino, important centru urban din nordul Italiei în care s-au stabilit peste 70 de mii de cetăţeni români, deputatul Constantin Codreanu a avut bucuria de a-i întâlni, la 17 noiembrie, pe mulţi dintre concetăţeni la Consulatul General al României. Urmare a discuţiilor purtate, s-a convenit ca preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării să revină la Torino în februarie 2019 pentru a extinde discuţiile cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi regionale, cu precădere în ceea ce priveşte sprijinul oferit comunităţii româneşti şi implicarea membrilor ei atât în viaţa politică din România, cât şi din Italia.

Ziua de 18 noiembrie a cuprins, în prima jumătate a zilei, participarea deputatului Constantin Codreanu, alături de numeroşi concetăţeni, la Marşul unionist de la Milano, dedicat marcării Centenarului Marii Uniri. În a doua parte a zilei, vizita a continuat la Consulatul General al României la Milano, unde preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a discutat cu domnul consul Cristian Căpăţână. Discuţia a vizat problemele şi dificultăţile comunităţii române din Milano şi regiunea Lombardia.

Tot la Milano, care este principalul oraş din nordul Italiei, cu peste 4 milioane de locuitori, deputatul Constantin Codreanu a avut, în ziua de 19 noiembrie, la sediul primăriei milaneze, o întrevedere cu domnul Fabizio De Pasquale, liderul grupului Forza Italia din consiliul municipal. Discuţiile au cuprins diverse subiecte, printre care şi cel al posibilităţii deschiderii la Milano a unui cabinet parlamentar al deputatului Constantin Codreanu. De asemenea, au fost abordate chestiunea sprijinirii de către Forza Italia a comunităţii românilor din regiunea Lombardia şi din întreaga Italie, dar şi posibilitatea ca Forza Italia să le ofere românilor din peninsulă mai multe locuri pe listele electorale municipale şi regionale.

În data de 20 noiembrie, deputatul Constantin Codreanu a întreprins o vizită la Consiliul Regiunii Lombardia, regiune care este cea mai bogată şi cea mai populată printre cele 20 de regiuni ale Italiei (cu peste 10 milioane de locuitori). Discuţiile au fost purtate cu preşedinţii grupurilor politice care deţin majoritatea în Consiliu: Gianluca Marco Comazzi (Forza Italia), Franco Lucenti (Fratelli d’Italia), Roberto Anelli (Lega Lombarda Salvini) şi Viaiana Beccalossi (Grupul neafiliaţilor Misto). Obiectivul urmărit de parlamentarul român a fost acelaşi: sprijin sub orice formă pentru comunitatea românilor din Italia şi, în speţă, pentru cei din Milano şi din întreaga Regiune Lombardia.

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării le-a adresat tuturor celor patru preşedinţi de grupuri politice invitaţia de a vizita România pentru a putea consfinţi atât interesul cât şi motivaţia pentru colaborare, nu doar din punct de vedere politic, ci şi economic, turistic, educaţional şi cultural. Aceeaşi invitaţie i-a fost adresată şi domnului Federico Romani, vicepreşedintele Comisiei permanente a Consiliului pentru cultură, cercetare şi inovaţii, sport şi comunicaţii.

Vizita de lucru s-a încheiat în seara zilei de 20 noiembrie, la Veneţia, unde preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a avut, într-o atmosferă călduroasă, o discuţie cu un grup de români basarabeni.

Făcând un bilanţ al vizitei sale de lucru, deputatul Constantin Codreanu a ţinut să puncteze: „Românii din Italia reprezintă cea mai numeroasă comunitate diasporală românească, depăşind 1 milion de persoane. Acest număr de cetăţeni români este de peste două ori mai mare decât populaţia a două judeţe de talie medie din România. Ca parlamentari trebuie să găsim posibilitatea ca aceşti români să fie reprezentaţi în Camera Deputaţilor şi Senatul României la fel cum sunt reprezentate oricare două judeţe de talie medie din ţară. Ne dorim de asemenea ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în Peninsula Apenină să fie reprezentaţi de către membri ai comunităţii noastre în consiliile locale şi regionale din Italia. O problemă stringentă care necesită a fi rezolvată este cea a majorării substanţiale a fondurilor bugetare destinate organizaţiilor reprezentative ale românilor din Italia. Acum aceste fonduri alocate prin intermediul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni sunt insignifiante şi total insuficiente.

Alte probleme ţin de protecţia socială, încadrarea în câmpul muncii, caporalatul (sclavia şi exploatarea în agricultură), recunoaşterea actelor de studii, menţinerea legăturilor cu ţara de origine, păstrarea limbii şi culturii române şi transmiterea acestora către noile generaţii de români născuţi în Peninsulă etc. În condiţiile în care statul român susţine anual Asociaţia Italienilor din România (3 203 persoane) cu 2 515 820 de lei anual (785,4 lei de persoană) este firesc să ne aşteptăm ca aceeaşi atenţie să le fie acordată şi românilor din Italia. Păstrând proporţiile, ar trebui ca România să le acorde organizaţiilor reprezentative ale românilor din Italia un sprijin care să se ridice la peste 800 de milioane de lei. Evident că noi nu cerem o asemenea sumă, când ştim că în anul Centenar 2018 Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a avut un buget de doar 13 milioane de lei destinat celor peste 10 milioane de români de peste hotare. Am cerut şi vom cere în continuare măcar 200 de milioane de lei pentru cele peste 10 milioane de români extrafrontalieri, dintre care peste 1 milion sunt stabiliţi în Peninsula Italică. Voi reveni cu siguranţă în Italia, aşa cum am promis, în februarie 2019. Românii din Italia merită mai multă atenţie, înţelegere şi sprijin din partea statului român”.

DEPUTAT,

Constantin CODREANU

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Salerno, a răpit o fetiță după ce o bătuse crunt pe mama copilului, român condamnat la 4 ani și șase luni de închisoare

Români în Italia: ”Suntem obligați să semnăm demisia în alb. Ce putem face?”