in

Se schimbă legea pentru românii din străinătate: Vot prin corespondenţă şi anticipat pentru prezidenţiale în diaspora

Comisia comună a parlamentului pentru modificarea legii electorale a decis miercuri 26 iunie ca, pentru diaspora, la alegerile prezidenţiale, alături de votul clasic, să funcţioneze şi votul prin corespondenţă şi votul anticipat.

Parlamentarii comisiei au început dezbaterea proiectului de modificare a Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui, act normativ propus de Autoritatea Electorală Permanentă.

Articolul 8 al legii a fost modificat astfel încât „începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate – se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.

https://www.gazetaromaneasca.com/diaspora/cum-poti-adauga-anii-munciti-in-strainatate-ca-vechime-la-pensia-din-romania-iata-ce-acte-ai-nevoie-pentru-pensie/

Potrivit preşedintelui comisiei, Dorin Bădulescu, s-au modificat anumite perioade de timp pentru a se putea încadra în termenele pentru votul prin corespondenţă.

Astfel, proiectul stipulează că cel puţin cu 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre. În forma legii aflată în vigoare, termenul era de 60 de zile.

Un alt articol modificat (articolul 23) se referă la faptul că numărul membrilor Biroului electoral, dacă este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.

„Preşedintele Biroului Electoral al unei secţii de votare din străinătate, dacă constată că în ziua sau preziua votului numărul membrilor Biroului Electoral este insuficient, poate suplimenta numărul membrilor Biroului din personalul ambasadei sau dintre românii cu domiciliul în străinătate, astfel încât să evităm subdimensionarea birourilor secţiilor de votare din străinătate, ceea ce mi se pare o idee foarte bună”, a susţinut Bădulescu.

Vot anticipat la alegerile prezidențiale

Românii din străinătate vor avea la dispoziție 3 zile să voteze la alegerile prezidențiale, a decis joi comisia parlamentară comună pentru codul electoral.

Zilele de vot vor fi:

Vineri – ora 12.00 – ora 21.00 locala
Sambata – ora 07.00 – 0ra 21.00 locala
Duminica – ora 07.00 – ora 21.00 locala

Alegătorii care la ora 21.00, ora închiderii urnelor, stau la coadă să voteze, vot putea să-și exercite dreptul.

„La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului de vot. Alegatorii care la ora 21.00 se afla in sectiei de votare, precum si cei care se afl la rând pentru a intra în locul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Un membru al biroului electoral al secției de votare desemnat de președintele acesteia verifică la ora 21.00 daca in afara localului de vot se afla alegatori care asteapta sa isi exercite dreptul de vot si stabileste ordinea in care acestia au acces in localul de vot”, a decis comisia parlamentara.

Proiectul final urmează să intre la vot în plenurile Camerei Deputaților și Senatului.

Înscrie-te pa pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Căldura le ia mințile unora! Un bărbat s-a închis nud în congelatorul unui supermarket

Interlopi români periculoși, în preajma echipei României înaintea meciului de la Bologna