in

Soluţia DW pentru nemulţumiţii din diaspora: Românii care vor să voteze să se înscrie singuri pe listele electorale

Deutsche Welle propune o soluţie pentru ca românii din străinătate să nu se mai simtă excluşi din viaţa politică: cine vrea să voteze, să se înscrie pe listelke electorale înainte de vot. Şi cei din ţară, şi cei din străinătate. “Fiecare cetăţean român cu drept de vot să se înscrie el însuşi, printr-un act voluntar, pe listele electorale cu câteva luni înainte de alegeri”, scrie Horaţiu Pepine în articolul “Pentru ca românii din străinătate să nu se mai simtă excluşi”

Ultimatum din diaspora către guvernanţi: “Vrem să fim trecuţi pe listele electorale!”VIDEO

Referendumul de demitere, cu neclarităţile şi polemica referitoare la cvroum, a adâncit ruptura care se instalase între votanţii din ţară şi cei din străinătate.

Listele electorale, fără morţi şi români din diaspora, pe masa Curţii Constituţionale

Alegerile prezidenţiale din 2009 au dat impresia unui antagonism între cele două ”ţărmuri”, care a tins să ia amploare odată cu propunerile PDL referitoare la un vot preferenţial pentru cetăţenii români aflaţi în afara graniţelor.

Românii din străinătate fac parte din cvorum: Erata CCR este legală

Declaraţia lui Teodor Baconschi (”Voi aduce un milion de voturi pentru PDL”) a fost luată tale quale, consolidând şi mai mult imaginea unei diaspore pro-PDL, în opoziţie cu un electoral local anti-PDL şi mai ales anti-Băsescu.

În ciuda deciziei CCR, Guvernul Ponta vrea neaparat să scoată 4 milioane de români din străinătate de pe listele electorale

În orice caz, separaţia aceasta dintre cele două grupuri electorale a devenit recent nu doar obiect de cercetare demografică, ci şi subiect de dispută politică şi constituţională.

Antonescu: Românii din străinătate “Nu sunt în cvorum”/ CCR: Sunt incluşi

Aşa numita ”erată” a CCR, care stabilea în mod expres participarea cetăţenilor români din străinătate la constituirea cvorumului, a pus din nou problema în termenii cei mai acuţi cu putinţă. Cvorumul a devenit, din nefericire, motiv de discordie.

Mult zgomot pentru nimic, ce spune CCR despre românii din străinătate

(…)

Dar pentru a evita o polemică dureroasă încărcată de prea multe neînţelegeri, partidele româneşti ar putea recurge la o reformă simplă, menită să facă ordine nu doar în subiectul mai imprecis al diasporei, ci şi în administrarea listelor electorale ”de acasă”.

Decizia Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial FĂRĂ paragraful legat de votul diasporei

Ca să fie clar de aici înainte care este corpul electoral al naţiunii, fără ca nimeni să opereze vreo excludere, legea electorală ar trebui să prevadă ca fiecare cetăţean român cu drept de vot să se înscrie el însuşi, printr-un act voluntar, pe listele electorale cu câteva luni înainte de alegeri.

Românii din America iau poziţie faţă de intenţia Guvernului Ponta de a exclude românii din diaspora de pe listele de vot

În felul acesta s-ar evita erorile numeroase, pe care administraţia nu reuşeşte deloc să le evite în cazul celor care şi-au schimbat reşedinţa principală, care au murit sau au renunţat la cetăţenia română, după cum va fi mai clar şi, dincolo de orice contestaţie, care sunt românii din străinătate dornici cu adevărat să participe la procesul politic din ţară.

Iliescu despre românii din diaspora: „N-au ce căuta pe liste”

Voinţa liber exprimată va face o delimitare între cetăţenii activi care manifestă un viu interes al participării politice şi aceia care sunt conştienţi că nu mai au o legătură consistentă cu realităţile ”de acasă”.

Băsescu: Scoaterea din listă a românilor din străinătate, „o prostie şi o ilegalitate”

Reforma ar trebui consolidată totodată prin instituirea simultană a votului prin corespondenţă pentru toţi aceia care doresc acest lucru, fie că se află în ţară, fie că se află în afara ei, căci fără să asiguri condiţii cu adevărat egale privind exercitarea dreptului de vot nu poţi vorbi de garantarea drepturilor constituţionale, după cum nici nu poţi institui condiţia cvorumului de participare.

În fine câştigul cel mai preţios ar fi acela că românii din străinătate nu ar mai nutri sentimentul penibil că sunt, într-un fel sau altul, excluşi.

Citiţi AICI articolul complet

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Andrei Marga, turnător la Securitate?

Fostă “badante”, şi-a înjunghiat mortal soţul de 78 de ani