in

SOLVIT, ”Un fel de avocat gratuit” pentru românii din Europa

În cea de-a doua parte a lucrărilor din prima zi a evenimentului ”Diaspora Estival”, organizat în această săptămână în stațiunea Eforie Nord, a fost prezentat serviciul SOLVIT, un serviciu gratuit care este pus la dispoziția românilor din zona UE, ”ca un fel de avocat gratuit”. Prezentarea a fost făcută de către Ramona Ciucă și Ioana Gheorghiaș din cadrul Direcției de Armonizare legislativă, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

SOLVIT este un serviciu ușor de utilizat, gratuit, conceput pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile din UE să găsească soluții rapide și pragmatice la problemele cu care se confruntă. Este alcătuit dintr-o rețea de 30 de centre care cooperează în vederea rezolvării problemelor apărute în urma neaplicării incorecte a legislației UE de către administrațiile naționale.

Nu vom mai sta la coadă la ambasade sau consulate. Serviciile consulare vor fi informatizate

SOLVIT este un serviciu oferit de administrația națională a fiecărei țări din UE, precum și de cele din Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Acesta operează în principal pe internet. Deși există un centru SOLVIT în fiecare țară, cea mai bună modalitate de a-l contacta este prin intermediul site-ului.

SOLVIT își propune să soluționeze cazul în termen de 10 săptămâni de la data la care acesta a fost acceptat de centrul SOLVIT din țara în care a apărut problema.

”E ca un fel de avocat gratuit” a precizat Ramona Ciucă. ”Cele mai multe sesizări ne vin din Italia și Spania. Funcționăm de o bună perioadă, echipa e formată din juriști iar experiența dobândită de-a lungul timpului ne permite să avem foarte rapid o viziune asupra problemelor sesizate.” a completat ea.

Pentru toți cei interesați se pot citi exemple de cazuri soluționate (accesați aici).

Andi Rădiu

Informații:
Ramona Ciucă, mail: [email protected]
Ioana Gheorghiaș, mail: [email protected]