in

Studiu / Secretul imigrantului român de succes: să cunoşti cât mai mulţi străini în ţara de destinaţie

Bărbaţii români îndrăznesc în număr mai mare să plece la muncă în străinătate în lipsa unui aranjament prealabil, potrivit studiului ‘Impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă româneşti’, lansat de fundaţia Friedrich Ebert Stiftung şi citat de Agerpres.

Peste jumătate dintre migranţii bărbaţi pleacă fără să fie aşteptaţi de nimeni. În medie, fiecare migrant aduce la muncă în străinătate alţi trei migranţi. Femeile migrante fac aranjamentele necesare pentru un număr ma i mic de persoane decât bărbaţii migranţi (în medie, 2,4 persoane faţă de 3,4 persoane în cazul migranţilor bărbaţi). În plus, majoritatea migranţilor caută sprijin în ţara de destinaţie la străinii cu care s-au împrietenit.

Strategia de succes pentru un migrant român presupune combinarea a două elemente : (a) fraţi/surori în străinătate care fie te ajută să te acomodezi la noua lume, să înveţi mai repede regulile jocului, fie te forţează să te mobilizezi în pregătirea aranjamentelor necesare pentru chemarea lor acolo şi (b) să ai cât mai multe cunoştinţe, de preferat străini din ţara respectivă, cu care să-ţi petreci timpul, pe care să poţi conta şi de la care să poţi învăţa metode eficiente de adaptare. Astfel, o strategie des întâlnită este aceea în care un membru al cuplului, soţul sau soţia pleacă primul, iar în scurt timp de la găsirea unui loc de muncă îşi aduce şi partenerul”, se arată în studiu.

La nivelul judeţelor incluse în studiu, 4,5% din gospodării au cel puţin o persoană întoarsă din străinătate în perioada septembrie 2009 – august 2010. „Motivul cel mai adesea invocat pentru revenirea în ţară este ‘dorul de familie’/ ‘dorul de casă‘, iar al doilea motiv ca număr de menţiuni este atingerea obiective lor de migraţie. Pierderea locului de muncă sau reducerea salariului au fost menţionate de un număr considerabil mai mic de migranţi români întorşi în ţară’, se mai arată în studiu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Trei stiliste românce, lansate la „Lumea Modei” din Milano

Elena Epure, „badante” lângă Palermo: „Am scris 180 de poezii de durere”