Menu
in

Unde mai emigrăm: «Australia e plină de surprize»

Simona şi Davide, doi tineri sicilieni, au povestit experienţa lor pe meleagul cel mai râvnit de tinerii din întreaga lume în căutarea norocului, Australia.

De câte ori ne-am întrebat care este calea cea mai bună de întreprins pentru viitorul nostru. Mai întâi şcoala, apoi liceul şi în final universitatea, cu unicul scop de a reuşi să ne găsim o ocupaţie stabilă şi poate să ne satisfacem aptitudinile în mediul muncii. .

Păcat că în ziua de astăzi Italia nu oferă mari oportunităţi, de la cei mai ambiţioşi la simpli dornici, fără nicio diferenţă. O realitate care potrivit Istat afectează în special tinerii, adică 41% din populaţie, din categoria de vârstă cuprinsă între 18 şi 25 de ani. .

Şi astfel, la fel cum fac și românii care emigrează, înarmaţi cu curaj şi spirit de aventură, italienii ambiţioşi şi dornici decid să plece către „lumea nouă”, lăsând în urmă insatisfacţia de a nu putea trăi în mod demn. Nu e nevoie de mult: un rucsac în spate și un bilet dus. .

Simona şi Davide, un tânăr cuplu sicilian, povestesc într-un interviu exclusiv la ”Il Giornale Digitale” fantastica experienţă trăită timp de un an pe minunatul tărâm al cangurilor.


 

Când aţi decis să plecaţi şi ce va determinat să faceţi această alegere?

Simona: «Australia este noul tărâm al făgăduinţei, în special pentru cei care caută un loc de muncă, şi spre deosebire de Italia, acolo e mult mai simplu să găseşti unul. Cine nu a visat vreodată să lase totul baltă, să-şi facă bagajele şi să plece într-o lungă călătorie? .

Iată, asta este ceea ce ni s-a întâmplat nouă. Sătui de obişnuita rutină şi de o Italie în care găsirea unui loc de muncă este de acum o utopie, am decis să plecăm pe acest tărâm îndepărtat, pentru o călătorie de cunoaştere şi plăcere. Astfel, înarmaţi cu un rucsac în spate şi multă dorinţă de a ne pune la încercare, am ajuns la Brisbane.»

Cum v-au primit australienii?

Davide: «Lumea e foarte ospitalieră şi prietenoasă. Primele lucruri care ne-au impresionat imediat ce am sosit au fost zâmbetul şi cordialitatea oamenilor întâlniţi pe stradă, la fel eficienţa mijloacelor de transport, care funcţionează mereu şi respectă orarul.

Australia e plină de surprize, un meleag fascinant de care cu greu poţi să nu te îndrăgosteşti.»

Ce activităţi de muncă v-au permis să vă întreţineţi timp de un an? Povestiţi-ne experienţele voastre.

Simona: «După ce ne-am distribuit CV-urile în toate colţurile oraşului, am reuşit să ne găsim de lucru deşi nu vorbeam perfect engleza. Am început lucrând ca baby-sitter pe timpul săptămânii, în timp ce în weekend lucram ca barmaniţă într-un restaurant din oraş. Davide, în schimb, a lucrat la o pizzerie efectuând ceva lucrări extra în construcţii şi ca grădinar. .

Am plecat cu o viză Working Holiday care ne-a permis să rămânem pe teritoriul australian timp de 12 luni cu libertatea de a călători şi munci. În plus, viza ar fi putut fi extinsă pentru încă un an numai dacă am fi efectuat 88 de zile de muncă în zone rurale. Astfel după circa 6 luni de „citylife” am plecat în căutarea de „farm” obţinând imediat un loc de muncă la o fabrică care ambala alimente. .

Să fim sinceri, impactul a fost puţin traumatizant. După ce am trăit într-un oraş mare precum Brisbane, ne-am trezit catapultaţi în mijlocul neantului, având de-a face cu păianjeni monstruoşi şi insecte cu dimensiuni cum n-am mai văzut înainte! .

Dar cert e că, după depăşirea blocajului iniţial, experienţa în mediul rural a fost mai frumoasă decât anul nostru petrecut acolo. Am avut posibilitatea să cunoaştem tineri extraordinari cu care s-a instaurat imediat un raport de amiciţie, pe lângă faptul că am trăit adevărata Australie, cu o natură care îţi taie respiraţia.» .

Şi călătoriile?

Davide: «Să spunem că în Australia nu te plictiseşti niciodată. Este de ajuns să iei un autobuz din oraş şi în jumătate de ore te afli pe plaje paradisiace. Odată încheiată experienţa noastră în „farm”, ne-am acordat o perioadă de vacanţă pentru a putea explora Australia.

Aşa, în compania unui alt cuplu, am început road trip-ul nostru către Queensland în nord. După aproape 1.500 de km parcurşi cu maşina am campat în mijlocul unei păduri tropicale lângă un râu plin cu crocodili şi am avut fericirea de a înota în bariera de corali alături de broaşte ţestoase. Am făcut şi surf în Oceanul Pacific! .

Turul nostru s-a încheiat la Sydney, unde am rămas până la expirarea vizei noastre.» .

Le-aţi recomanda amicilor voştri să părăsească Italia pentru a-şi încerca norocul în Australia?

Simona: «Nu este uşor să laşi locuri şi oameni dragi pentru a intra într-o dimensiune total opusă plecând de la zero. Italia este o ţară foarte frumoasă, dar situaţia ocupaţională a constrâns mulţi tineri să prefere opţiunea pariului în locul certitudinilor locale. .

Totuşi nu aş recomanda acest lucru celor care cred că este de-ajuns să pleci din Italia pentru a te îmbogăţi fără a face nimic. Angajamentul, ambiţia şi smerenia sunt fundamentale. Le recomand tinerilor care doresc să intre în joc şi să-şi îmbunătăţească nivelul de engleză. În orice caz rămâne o experienţă unică şi de neuitat.» 


Italieni exploatați în Australia.

Sunt 15.000 de tineri străini exploataţi – şi deseori şantajaţi – în Australia. Nu au traversat o mare înghesuiţi într-o cală închisă cu cheia. Au plătit bilet de avion, au obţinut o viză Vacanţă-Muncă şi au debarcat în Australia. Pentru experienţă, a învăţa o limbă străină şi a câştiga ceva bănuţi. .

Faptul e că acei „bănuţi” îi câştigă cu trudă. Cu şantaje, violenţe, abuzuri şi orare de lucru nebuneşti. Situaţia a fost denunţată de un post australian de televiziune, Four Corners, care a intervievat tineri englezi şi asiatici care au admis că lucrează 11 ore, noaptea, în condiţii inumane. O anchetă, efectuată de Corriere della Sera, a clarificat că tinerii străini care operează în condiţii înfiorătoare în fermele australiene provin şi din Italia. .

Sunt peste 15.000 de tineri italieni care se află în Australia cu o viză temporară Vacanţă-Muncă. Tineri cu o diplomă în buzunar care timp de trei luni culeg cartofi, mango, roşii, struguri. Unii dintre ei (semnalările negative sunt 250) au declarat preşedintei Comitetului italienilor din străinătate, Mariangela Stagnitti, că au fost constrânşi să culeagă ceapă roşie timp de 11 ore fără a putea măcar să meargă la toaletă. Potrivit relatării Robertei Diaconi în Corriere della Sera majoritatea tinerilor nu se simt în stare să denunţe situaţia a căror victimă sunt fiindcă nu au prea multe alternative, având în vedere că în Italia sunt şomeri.»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version