in

Ungaria împotriva Europei: ”NU” repartizării imigranţilor

Au mai rămas puține zile până la referendul ungurilor pentru acceptarea sistemului de repartizare al imigranţilor în cotele propuse de UE. În sondaje, „NU”, pare să se fi sudat bine în societate.

La trei luni de la referendumul Brexit, se apropie o altă dată care pare că o să zguduie Uniunea Europeană. Mai lipseşte o săptămână până la referendumul pe care premierul ungar, Viktor Orbán pariază şi vrea să justifice politica de opoziţie a sistemului de repartiţie a imigranţilor, impus de Comisia Europeană. Sunt circa 1.300 imigranţii pe care Budapesta ar trebui să-i primească, potrivit planurilor de la Bruxelles. Până acum, Guvernul maghiar, care în vara lui 2015 a fost în prima linie a fluxului de refugiaţi pe ruta balcanică şi primul care a construit un gard la graniţa cu Serbia, a refuzat de fiecare dată această cerere din partea UE.

Duminica viitoare, aşadar, vor fi cetăţenii unguri cei care vor răspunde în mod direct acestei întrebări. Cetăţenii vor răspunde la întrebarea: „Vreţi ca Uniunea Europeană să poată prescrie aşezarea obligatorie a străinilor, chiar şi fără consensul Parlamentului Ungariei?”. Şi după ultimele sondaje, doi unguri din trei au răspuns „nu”. Un procentaj destul de ridicat, fruct al discutatei campanii electorale promovate de Guvern. Budapesta şi toate principalele oraşe din ţara vecină au fost acoperite cu manifeste, în scopul de a avertiza populaţia că de Europa se apropie milioane de imigranţi musulmani şi că fenomentul migrării este pus în relaţie cu o creştere considerabilă a creşterii de risc a terorismului, criminalitate şi violenţă asupra femeilor.

O explozie care a rănit doi poliţişti în centrul Budapestei, sâmbătă seara, a ajutat la creşterea şi preocuparea cetăţenilor pentru riscurile de atentate, pe care Guvernul le asociază, fără să se ascundă, cu refugiaţii. În opinia autorităţilor, mai mult, ar fi fost vorba de un atac intenţionat împotriva poliţiei, pentru care se caută un bărbat cu o vârstă cuprinsă între 20 şi 25 de ani. Puţini, deci, după anticipări, vor fi cei care vor vota „da”, în schimb ce opoziţia de centru-stânga se împarte între cei care susţin boicotarea referendumului şi cei care cer anularea votului. Pentru o validare a referendumului este necesară participarea a 50% dintre cetăţeni.

În aşteptarea rezultatului de duminica viitoare, premierul maghiar continuă să propună „gestiunea alternativă” a crizei refugiaţilor. După declaraţiile lăsate acum câteva zile în jurnalul online Origo, în ajunul mini-summitului de la Viena, Orbán a reluat ideea de „construcţie a unui oraş pentru refugiaţi în coasta Libică”, unde să se examineze cerinţele de azil ale imigranţilor africani, înainte ca aceştia să se îmbarce spre Europa. Pregătirea şi întărirea siguranţei pe frontierele externe ale UE şi căutarea unor acorduri cu ţările refugiaţilor, sunt soluţii pe care le aprobă şi Ungaria, ieşite din dezbaterea de sâmbătă din capitala Austriei.

Rezultatul de duminică, însă, riscă să despartă şi mai tare Europa.

Sergiu Balaban Duck

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

”Românii din diaspora nu sunt cifre seci în statisticile naţionale ori internaţionale, ei sunt concetăţeni şi fraţi ai noştri”

Te-am prins! Un plagiator vrea să reprezinte românii din Diaspora în Parlament