Menu
in

Zgonea a dat verdictul: „Votul prin corespondență, aprobat până la sfârșitul sesiunii parlamentare”

Președintele social-democrat al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a declarat luni că partidul din care face parte propune ca votul prin corespondență să fie făcut doar pentru tipul național de alegeri iar procedura să fie gratuită pentru toți cetățenii țării.

„Am identificat 10 principii foarte importante, în acest moment, pentru ca acest proiect să treacă până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare. Votul trebuie să fie secret nu trebuie să fie denaturat de frică sau de recompensă, trebuie să fie accesibil, adică să fie ușor de înțeles și de realizat pentru orice cetățean român pentru a stimula participarea la procesul decizional. Dorim ca votul prin corespondență să fie făcut doar pentru tipul național de alegeri.

Votul trebuie să fie echitabil, discriminarea de orice fel trebuie să fie sancționată prin lege, iar procedura de vot prin corespondență trebuie să fie gratuită pentru toți cetățenii României. Trebuie să fie unul responsabil, securitatea operațiunilor de vot trebuie să garanteze că toți participanții la acest proces își exprimă opțiunile conform propriei lor conștiințe”, a spus Zgonea într-o conferință de presă la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PSD.

El a adăugat că trebuie să existe o transparență a acțiunilor și deciziilor în ce privește votul prin corespondență astfel încât să existe încredere publică în echitatea și integritatea votului.

„Votul prin corespondență trebuie să fie unul sustenabil și unul dintre principii trebuie să fie legat de coerență legislativă. De foarte multe ori presa sau ONG-urile sau Biroul Electoral Central au demonstrat că anumite articole de lege nu au fost coerente și nu au putut fi înțelese de toți participanții la vot”, a menționat Zgonea.

El a spus că aceste principii vor fi transmise Comisiei speciale parlamentare pentru modificarea legilor electorale, iar mandatul său primit de la BPN al partidului este de a cere Autorității Electorale Permanente să elaboreze în maximum trei săptămâni acest proiect care să fie dezbătut în cadrul comisie speciale și în cadrul Parlamentului.

„Mâine (n.r.-luni) voi prezenta principiile care stau la baza legii votului prin corespondență și îmi doresc să avem o dezbatere în spațiul public pe această temă. E important să ne mobilizăm pentru a avea cât mai repede un proiect de lege al votului la distanță și să integrăm opiniile din mediul academic, instituțional și cele ale societății civile. Trebuie să avem în vedere resursele necesare astfel încât procesul de vot să fie unul corect, care să garanteze românilor din afara țării exercitarea fără probleme a acestui drept fundamental. Diaspora înseamnă România. E datoria statului să contribuie în mod real, inclusiv prin personalul din reprezentanțele noastre în afara granițelor, la creșterea participării diasporei la viața publică din România”, a scris Zgonea duminică, pe pagina sa de Facebook.


Pe legea votului prin corespondență s-a creat un ghem de minciuni

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version