in

Decizie a Curţii Europene de Justiţie: Poliţa RCA este OBLIGATORIE şi pentru maşinile care nu circulă

Polița RCA este obligatorie atâta timp cât mașina nu fost radiată din circulație, chiar dacă autoturismul este nefuncțional, a decis Curtea de Justiţie a UE.

Cât timp o mașină nefuncțională nu a fost retrasă din circulație, proprietarul acesteia trebuie să aibă încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru ea, potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Decizia recentă a CJUE e similară uneia din 2018, ce stabilește că cei care au mașini înmatriculate funcționale sunt obligați să încheie o asigurare RCA chiar dacă nu mai vor să le conducă și le țin parcate în curte sau în garaj.

Mai exact, potrivit deciziei “încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru și nu a fost retras în mod legal din circulație”.

Două milioane de vehicule din România sunt constant fără RCA

România se confruntă cu o problemă importantă în ceea ce privește cuprinderea în RCA. Ponderea mașinilor asigurate din totalul vehiculelor înmatriculate este, potrivit majorității estimărilor, sub nivelul impus de UE, adică 85%.

Potrivit estimărilor Autorității de Supraveghere Financiară, între 1,5 și 2 milioane de vehicule din România sunt constant fără RCA. Doar în privința autoturismelor, constant între 700 și 1,7 milioane sunt fără RCA (având în vedere că există 7,2 milioane de autoturisme). Anual sunt instrumentate cel puțin 500.000 de dosare de daună pe RCA, ceea ce reprezintă un număr ridicat.

Circa 7% din totalul vehiculelor asigurate comit o daună cel puțin o dată pe an. Acest procent fiind mai mic în cazul automobilelor private (circa 2-3%), dar mult mai mare în cazul taxiurilor, autocarelor ori camioanelor, unde frecvența daunei( cum este numit acest indicator) ajunge și la peste 22- 23%.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alina Mungiu-Pippidi: „Nu doar SIE recrutează din comunitatea română din străinătate, SPP are oamenii lui, SRI are oamenii lui…”

Italian de 71 de ani, înșelat de o româncă ce-i promisese că se mărită cu el: și-a vândut casa din Milano și a trimis și 780.000 de euro femeii